16/6/15

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας κα Αλιείας της ΕΕ

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας κα Αλιείας της ΕΕ

 
Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο απασχόλησαν θέματα γεωργίας και αλιείας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η Πρόταση της Λετονικής Προεδρίας για υιοθέτηση Γενικής Προσέγγισης του Συμβουλίου για τη Βιολογική Γεωργία, στo πλαίσιo της διαδικασίας συναπόφασης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι η Κύπρος είναι αντίθετη με τις πρόνοιες που αφορούν στη δυνατότητα κυκλοφορίας στην αγορά βιολογικών προϊόντων, τα οποία εμπεριέχουν μη επιτρεπόμενες ουσίες. Η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Κουγιάλης, ήταν μεταξύ των κρατών μελών, τα οποία εξέφρασαν την ανάγκη μηδενικής ανοχής στην παρουσία - έστω και μικρών ποσοτήτων - φυτοπροστατευτικών ουσιών στα βιολογικά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι τα προϊόντα αυτά θα μπορούν να παραμένουν στην αγορά χωρίς, όμως, να ονομάζονται βιολογικά.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου συζητήθηκε επίσης η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη σήμανση των γεωργικών προϊόντων με αναφορά της χώρας προέλευσής τους. Ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε την ένθερμη υποστήριξη της Κύπρου στην προοπτική αυτή, και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει, το συντομότερο δυνατόν, τις αναγκαίες νομοθετικές προτάσεις.