16/6/15

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε καταγγελία της ΚΙΣΑ

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε καταγγελία της ΚΙΣΑ


Αναφορικά με πρόσφατη καταγγελία της ΚΙΣΑ «για ξυλοδαρμό από την Αστυνομία αιτητή Ασύλου», ο οποίος βρισκόταν υπό απέλαση και πιο συγκεκριμένα για διάφορες καταγγελίες που διατυπώνονται εναντίον, κυρίως, του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, αλλά και της Υπηρεσίας Ασύλου, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα σε ό,τι αφορά τη δική του αρμοδιότητα επί του θέματος:

«Πρόκειται για υπήκοο τρίτης χώρας που αφίχθηκε στη Δημοκρατία με σκοπό την εργασία. Ο εν λόγω παραπονούμενος κατείχε άδεια διαμονής ως εργάτης μέχρι και τις 07/06/2013. Πριν η άδεια διαμονής του λήξει και συγκεκριμένα στις 31/01/2013   εγκατέλειψε τον χώρο εργασίας του χωρίς καμία προειδοποίηση και βάσει της Νομοθεσίας κηρύχθηκε αναζητούμενος. Μετά από δυο χρόνια και συγκεκριμένα στις 10/03/2015, συνελήφθηκε για τα αδικήματα της παράνομης παραμονής και απασχόλησης. Ο συγκεκριμένος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού όπου του επέβαλε 2 μήνες φυλάκιση για τα αδικήματα της διεξαγωγής επαγγέλματος χωρίς τη γραπτή άδεια του Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και την παράνομη παραμονή στη Δημοκρατία. Ως Απαγορευμένος Μετανάστευσης συνελήφθηκε βάσει διαταγμάτων κράτησης και απέλασης αφού εξέτισε την ποινή που του επιβλήθηκε. Ταυτόχρονα, ο παραπονούμενος αιτήθηκε άσυλο.

Η αρμόδια Υπηρεσία, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Υπηρεσία Ασύλου, απέρριψε το αίτημά του και παρόλο που του κοινοποιήθηκε η απόφαση της Υπηρεσίας δεν εξάσκησε το δικαίωμα της διοικητικής προσφυγής που παρέχεται από την Νομοθεσία. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι το διάταγμα απέλασης αναστάληκε από τον Αν. Διευθυντή για να τύχει σεβασμού η αρχή της μη επαναπροώθησης, όπως προκύπτει από το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, αλλά και το Άρθρο 18 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, αφού ο παραπονούμενος δεν άσκησε το δικαίωμα εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζει ο Περί Προσφύγων Νόμος, δηλαδή 20 μέρες, προγραμμάτισε για τις 07/06/2015 την απέλαση του. Ο παραπονούμενος αντιδρούσε και δεν ήταν συνεργάσιμος και έτσι η απέλαση δεν κατέστη δυνατή. Να αναφερθεί ότι ο παραπονούμενος προσέφυγε εναντίον της απόφασης της Υπηρεσίας Ασύλου αλλά η   διοικητική προσφυγή του απορρίφθηκε ως εκτός του χρονικού πλαισίου που ορίζει ο Περί Προσφύγων Νόμος».