27/6/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή
στ o 8 o   Λαογραφικό Επιστημονικό Συνέδριο της Ακανθούς

                           
Με ιδιαίτερη συγκίνηση χαιρετίζω το 8 ο Επιστημονικό-Λαογραφικό Συνέδριο με θέμα «Ακανθού: Ψηλαφώντας νοσταλγικά τις μνήμες, χαράζουμε τους δρόμους του αύριο». Τέτοια Συνέδρια έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί ενισχύουν το φρόνημα των προσφύγων και αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές του πολιτισμού της κατεχόμενης Κύπρου.

Το σημερινό Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Ιωάννη Ταΐφάκο, τον ακούραστο εργάτη των γραμμάτων και ευπατρίδη, επίτιμο δημότη της Ακανθούς. Ο Ιωάννης Ταϊφάκος είχε στενούς δεσμούς με τους Ακανθιώτες, αφού πάντα στήριζε, ως κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, τη διοργάνωση των επιστημονικών συνεδρίων για την Ακανθού. Λίγο καιρό πριν το θάνατό του ανακηρύχθηκε από τον Δήμο Ακανθούς επίτιμος δημότης, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την εθνική και μορφωτική του δράση. Ο Ιωάννης Ταϊφάκος ήταν παράδειγμα αξιοπρέπειας και ψυχικής δύναμης και συγχαίρω τον Δήμο Ακανθούς που πρόλαβε να του προσφέρει την ελάχιστη αναγνώριση.

Μακριά από την πατρώα γη, ο Δήμος Ακανθούς φροντίζει με τις εκδηλώσεις και δραστηριότητές του, να τονώνει την επιθυμία των Ακανθιωτών για επιστροφή και να ζωντανεύει τη μνήμη για το πανέμορφο χωριό.

Η ιστορία της κατεχόμενης Ακανθούς καταγράφεται  από τον 14ο αιώνα. Είναι μια κωμόπολη με ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον. Κτισμένη στους πρόποδες του Πενταδακτύλου, ανάμεσα σε πράσινο και θάλασσα, έχει τη χαρακτηριστική κυπριακή ομορφιά. Σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή αποτελεί η επιβλητική εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία κατασκευάστηκε με τις θυσίες και τους κόπους των κατοίκων. Συλημένη από τον Τούρκο εισβολέα αναμένει καρτερικά πότε θα ξανακουστούν οι λειτουργίες και οι καμπάνες της απελευθέρωσης. Εντός των γεωγραφικών ορίων της Ακανθούς βρίσκεται και το μοναστήρι της Περγαμηνιώτισσας, ένα σπουδαίο μνημείο που μας κληροδότησε η πλούσια βυζαντινή παράδοση. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περίφημο Διατρυπητό ή όπως εσείς το λέτε Θκιατρυπητό, στην κορυφή του βουνού. Η θέα απ’ εκεί μεγαλειώδης, ειδικά την ώρα που περνούσε το ηλιοβασίλεμα ή η πανσέληνος. Και ανατολικότερα τα «Στυλλάρκα», τα δικά μας Μετέωρα και πόσες άλλες ομορφιές φέρνει η θύμηση της Ακανθούς.

Οι Ακανθιώτες αγαπούσαν τις τέχνες και τα γράμματα ανέκαθεν. Είναι γι' αυτό που βλέπουμε να εξακολουθείτε και στην προσφυγιά να επιδιώκετε τη μελέτη και την έρευνα γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου σας. Η μνήμη συνιστά τον πιο αξιόπιστο παράγοντα διατήρησης της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας. Γνωρίζοντας τις ρίζες του, ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει να αποκολληθεί από την πηγή της ύπαρξής του.

 Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ακανθούς και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Σάββας Σαββίδης, αξίζουν όχι μόνο τα θερμά συγχαρητήριά μας, αλλά και τον θαυμασμό μας για την τόνωση του αντικατοχικού αισθήματος, μέσα από το σημερινό Συνέδριο, αλλά και κάθε εκδήλωση που διοργανώνουν.

Εύχομαι ότι οι συνθήκες θα αλλάξουν και το επόμενο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Ακανθού, όπου οι νόμιμοι κάτοικοι της κωμόπολης   θα απολαμβάνουν όλα τα διεθνώς κατοχυρωμένα ανθρώπινα τους δικαιώματα.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και στην επίπονη διαδικασία έκδοσης των πρακτικών που εμπλουτίζουν την κυπρολογική βιβλιογραφία.

________________