10/6/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Γαλλίας στη Λευκωσία

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε
τον Πρέσβη της Γαλλίας στη Λευκωσία


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα, στο γραφείο του, τον Πρέσβη της Γαλλίας στη Λευκωσία κ. Jean-Luc Florent.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Florent για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος, αναφέροντας ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η ανάδειξη νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και η αλλαγή κλίματος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, τόνισε ταυτόχρονα ο κ. Ομήρου, παρά την αισιοδοξία και τις προσδοκίες που δημιουργεί το γεγονός αυτό, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία μετά τις τελευταίες εκλογές και η ενδεχόμενη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επίλυση του Κυπριακού και την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος χώρας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης την ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή και επικουρική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, προκειμένου η λύση να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και να μην υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Γάλλος Πρέσβης επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι, παρά τα ενθαρρυντικά πρώτα βήματα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν αποφασιστεί, η διαπραγματευτική διαδικασία αναμένεται να είναι δύσκολη, καθότι περιλαμβάνει σύνθετα και ευαίσθητα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.