19/6/15

Χαιρετισμός Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην Τελετή Αποφοίτησης Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Χαιρετισμός Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
στην Τελετή Αποφοίτησης Μεταπτυχιακών Φοιτητών


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εξειδίκευσή σας και η επιτυχής ολοκλήρωση των σπουδών σας συνιστά κατάκτηση για την οποία πρέπει να είστε περήφανοι.
 
Ευχαριστίες και δίκαιο έπαινο οφείλουμε στους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τις Aρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου για το πολυσχιδές έργο που επιτελούν και την πολύτιμη προσφορά τους προς την κυπριακή κοινωνία.
 
Κάτω, ιδιαίτερα, από τις παρούσες κοινωνικο - οικονομικές συνθήκες εκπέμπεται πιο ευκρινές το μήνυμα, πως η πολιτεία και γενικότερα η κοινωνία, επιβάλλεται να βασιζόμαστε στις γνώσεις και δεξιότητες των νέων ανθρώπων.
 
Προϋποθέσεις και προοπτικές για την ανέλιξη νέων ανθρώπων, δημιουργούνται όταν επενδύουμε στο τρίπτυχο «παιδεία – έρευνα – καινοτομία».
 
Η αναδιοργάνωση του παρωχημένου εκπαιδευτικού συστήματος και της παιδείας εν γένει, αποτελεί άμεση προτεραιότητα του κράτους. Η επένδυση στην πνευματική περιουσία δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ουσιώδες μέρος του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου, ενός μοντέλου που πρέπει να υιοθετήσει η πατρίδα μας.
 
Βασική αποστολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και ευρύτερα της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, είναι η διδασκαλία και προσφορά της επιστημονικής γνώσης στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα, η παραγωγή νέας γνώσης με τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας, αλλά και η έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση και προσφορά εμπειρογνωμοσύνης στα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Και η διαπίστωση μας είναι ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσπαθεί να εκπληρώνει την αποστολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε αυτά οφείλει να συνδράμει η Πολιτεία και μόλις έχω ακούσει τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου να εισηγείται για το επιπλέον εφόδιο που πρέπει να κατέχουν οι επιστήμονες, οι οποίοι καθόλα συγκρίνονται με άριστους επιστήμονες του εξωτερικού, το εφόδιο της ξένης γλώσσας. Δεν μπορεί να είμαστε ένα κράτος που μεταξύ των πυλώνων ανάπτυξής του είναι οι υπηρεσίες και οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου μας να μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα ενδεχόμενα από φροντιστήρια. Ήταν και παρέμενε η θέση μου από το 1991 όταν ιδρύετο το Πανεπιστήμιο και ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας. Επέμενα ότι το Πανεπιστήμιο δεν διδάσκει την ελληνική γλώσσα, διδάσκει επιστήμες. Συνεπώς, θα είμαι πάντα έτοιμος και η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να υιοθετήσει τις όποιες εισηγήσεις του Πανεπιστημίου μας προκειμένου να δώσουμε περαιτέρω εφόδια στους επιστήμονές μας.
 
Η Πολιτεία με σταθερότητα και συνέπεια στηρίζει διαχρονικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Η χρηματοδότηση ύψους μέχρι και €162 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ένα δάνειο που έχει συναφθεί με την ουσιαστική συμβολή της Κυβέρνησης, επιτρέπει την αποπεράτωση του έργου της 2 ης φάσης της Πανεπιστημιούπολης και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της συμπαράστασής μας προς το πρώτο ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πατρίδας μας.
 
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού υλοποίησης έργων ανάπτυξης περιλαμβάνονται και στρατηγικά έργα υποδομής του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως για παράδειγμα η Πολυτεχνική Σχολή, της οποίας το θεμέλιο λίθο θα καταθέσουμε, ελπίζω, παρά πολύ σύντομα.
 
Θα είμαι επίσης κοντά σας στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου της Βιολογικής Σχολής, αλλά και των νέων χώρων διδασκαλίας. Μαζί σας θα είμαι και στα εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου «Απόλλων», εντός της νεκρής ζώνης, στέλνοντας, με τον πιο εμφαντικό τρόπο, το μήνυμα πως η αξία των πράσινων αειφόρων πηγών ενέργειας είναι ανεκτίμητη. Με χαρά διαπιστώνω πως με την ολοκλήρωση του πάρκου «Απόλλων», το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του σε ηλεκτρισμό, αποκλειστικά με την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Τόσο με τα φωτοβολταϊκά πάρκα «Φαέθων» και «Απόλλων» όσο και με άλλες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που έχετε ήδη αναλάβει.
 
Εδώ θα πρέπει να εκφράσω το πόσο αισθάνομαι υπερήφανος γιατί όταν έχεις εμπνευσμένους ηγήτορες, οπουδήποτε, έχεις και αποτελέσματα και αυτά τα έργα είναι αποτέλεσμα των οραματισμών του Πρύτανη, της Συγκλήτου, του Προέδρου και των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και θέλω να εκφράσω την ευαρέσκεια της Πολιτείας, αλλά και την υπερηφάνεια γιατί όταν έχεις τέτοιους δημιουργικούς ανθρώπους έχεις βεβαιότατα και ελπίδα.
 
Θέλω, επίσης, να προσθέσω, πως στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας θα συμβάλουν, είμαι βέβαιος, και οι 28 νέες θέσεις του Ακαδημαϊκού Προσωπικού που πρόσφατα εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Ως Πολιτεία, αισθανόμαστε ιδιαίτερη περηφάνια, γιατί η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας δεν έχει κάμψει το ηθικό και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων του τόπου μας, που συνεχίζουν ακόμα να εργάζονται για την κατάκτηση της αριστείας. Αισθανόμαστε περηφάνια διότι, αν και μικρή σε μέγεθος, η Κύπρος διαπρέπει στην έρευνα και την καινοτομία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και τούτο κατά κύριο λόγο χάρη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σας ευχαριστώ θερμότατα για ό,τι έχετε πετύχει.
 
Προσδοκία της Πολιτείας είναι να στεγαστούν επαρκώς και τα ερευνητικά εργαστήρια και οι ερευνητικές έδρες του Πανεπιστημίου Κύπρου, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά τους και τα ερευνητικά αποτελέσματα που θα προκύπτουν να αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας.
 
Η ολοκλήρωση του έργου της Πανεπιστημιούπολης αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την επισκεψιμότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου μέσω των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών. Είναι πεποίθησή μου ότι η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η έρευνα μπορούν να φέρουν κοντά τους ανθρώπους.
 
Θα προσθέσω, πως μια λύση του πολιτικού προβλήματος που για 41 χρόνια βασανίζει τον κυπριακό λαό και στερεί από τους νέους μας σημαντικές προοπτικές ανέλιξης, θα δημιουργήσει προοπτικές και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο θα μπορεί να φιλοξένει φοιτητές από όλες τις κοινότητες και πάνω σε αυτό θα κτίσουμε την πατρίδα του μέλλοντος. Την Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας.
 
Δημιουργείται επιτέλους για πρώτη φορά μια ελπίδα. Δεν θέλω να είμαι υπεραισιόδοξος. Δεν παραγνωρίζω δυσκολίες που ενδεχόμενα να αντιμετωπίσουμε ή ακόμα και αρνητικούς παράγοντες που δυνατόν να απειλήσουν το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μέσα από την επανέναρξη των συνομιλιών. Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι και η Τουρκία έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι προς όφελος και της ίδιας αλλά και των Τουρκοκυπρίων μια ειρηνική, διαρκής λύση του Κυπριακού. Μια λύση που να μας επιτρέπει να μιλούμε για ευρωπαϊκό κεκτημένο και κατοχύρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια λύση που δεν θα επιτρέπει την ύπαρξη ελέγχου διάβασης, αλλά θα επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη εγκατάσταση, την ελεύθερη συνδημιουργία με τους συμπατριώτες μας, όπως και στο παρελθόν. Αν θέλουμε να έχουμε όραμα και να δημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική για το μέλλον για σας και για μας – και δεν είναι επιτρεπτό από εμάς να σας κληροδοτήσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει επιτέλους όλοι να εργαστούμε ενωμένοι για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα μας επιτρέψουν επιτέλους να επανενώσουμε τον τόπο μας, να τον απαλλάξουμε από τα κατοχικά στρατεύματα, να δημιουργήσουμε συνθήκες αλληλοσεβασμού αλλά και εμπιστοσύνης. Και είναι αυτό που προσπαθώ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον φίλο Μουσταφά Ακκιντζί, τον συμπατριώτη και συμπολίτη μου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες που να επιτρέπουν, επιτέλους, να μη χάνει κανείς την αξιοπρέπειά του, αλλά μέσα από την αμοιβαία συνεργασία να δημιουργήσουμε μια πατρίδα με πραγματική προοπτική και μέλλον.
 
Είμαστε μια μικρή χώρα που βιώνει το καθεστώς της κατοχής την οποία συντηρεί δυστυχώς η διέλευση του χρόνου, μη αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρονται ή που δημιουργούνται σε κάποιες δεδομένες στιγμές. Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι δυνατότητες. Και θέλω να σας βεβαιώσω ότι είμαι αποφασισμένος να εργαστώ για να πετύχουμε ειρήνη, ελευθερία και προκοπή στην πατρίδα μας. Το νιώθω σαν ένα όραμα, αλλά και καθήκον απέναντι στον κυπριακό ελληνισμό αλλά και στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.
 
Όσο η δειλία θα διακρίνει τις σκέψεις ή τους προβληματισμούς μας τόσο το απαράδεκτο καθεστώς που σήμερα επικρατεί θα θεμελιώνεται ακόμα πιο βαθιά για να αποτελέσει ω μη γένοιτο και την οριστική λύση του Κυπριακού.
 
Θέλω να σας βεβαιώσω και να επαναλάβω ότι θα εργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις θέλω να πιστεύω, αλλά ιδιαίτερα και με την κοινωνία των πολιτών, ώστε να επιτύχουμε σε αυτό το όραμα.
 
Την ίδια ώρα, καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας. Δεν είναι θέμα απόδοσης ευθυνών, είναι θέμα του τι πρέπει να πράξουμε προκειμένου να έχετε προοπτική και μέλλον εσείς οι νέοι επιστήμονες που κατά κύριο λόγο είστε το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων. Είμαστε γνώστες του προβλήματος όσο και αν οι δείκτες της οικονομίας, οι αριθμοί δείχνουν ότι μπήκαμε σε μια τροχιά ανάκαμψης. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά χρειάζονται βεβαίως πολύ περισσότερα και το γνωρίζουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε και αυτό. Διότι τα πρώτα δείγματα, τα δυόμισι πρώτα χρόνια μετά την κρίση δείχνουν ότι επιτέλους από τις συνεχείς υποβαθμίσεις προχωρούμε σε αναβαθμίσεις. Προχωρούμε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους, της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος. Δώσαμε κίνητρα έτσι ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις και θα συνεχίσουμε να δίνουμε κίνητρα, ιδιαίτερα για να μπορεί εσείς να εργοδοτηθείτε και να δώσετε τις γνώσεις σας στην κοινωνία και την πατρίδα μας που τόσο τις έχει ανάγκη.
 
Προτού κλείσω, θα ήθελα να συγχαρώ και να εκφράσω τον βαθύ σεβασμό μου στους απόφοιτους με αναπηρίες και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Να συγχαρώ και το Πανεπιστήμιο μας, του οποίου οι υποδομές έχουν λάβει υπόψη τη δυνατότητα φοίτησης όλων των ομάδων του πληθυσμού, πράγμα που έχει ήδη αναφερθεί θετικά και από διάφορα ερευνητικά φόρα.
 
Σήμερα, με την αποφοίτηση σας επιβεβαιώσατε το σθένος και τη θέλησή σας και αποδείξατε έμπρακτα πως η δύναμη της ψυχής μπορεί να υπερβεί κάθε εμπόδιο.

 
Η Πολιτεία επαναλαμβάνει την υποχρέωσή της να σέβεται τις όποιες ιδιαίτερες ανάγκες και περιστάσεις βιώνετε και να στηρίζει τις προσπάθειές σας, δημιουργώντας τις συνθήκες εκείνες που να δημιουργούν προοπτικές για όλους τους πολίτες και τη δυνατότητα να συμμετέχουν πλήρως στην κάθε κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα.
 
Θέλω τελειώνοντας να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά ταυτόχρονα να συγχαρώ εσάς και τους γονείς σας για τις επιτυχίες σας και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο για το μέλλον σας.