26/6/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στη συνεδρία της Βουλής της Υπαίθρου

Χαιρετισμός του  Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
 κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στη συνεδρία της Βουλής της Υπαίθρου


Έντιμε κύριε Υπουργέ,  
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητέ κ. Michael Dower ,
Αγαπητοί σύνεδροι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργανώνει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον φίλο Υπουργό κ. Νίκο Κουγιάλη, τον Εθνικό Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Βουλής της Υπαίθρου κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο, αλλά και τον Γενικό Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Βουλής της Υπαίθρου, δρα Michael Dower , τη σημερινή συνεδρία με θέμα «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Υπαίθρου».

Η Βουλή της Υπαίθρου προέκυψε ακριβώς από την ανάγκη να προβληθούν, να προωθηθούν, αλλά και να επιλυθούν τα προβλήματα των κατοίκων της υπαίθρου.   Αποσκοπεί δε στο να φέρει τους κατοίκους της υπαίθρου, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε θέματα υπαίθρου πιο κοντά στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, όπου με ενωμένη φωνή να αναδεικνύουν θέματα που τους αφορούν και τα οποία βιώνουν καθημερινά εκεί όπου ζουν και εργάζονται.

Πολλαπλά και υπαρκτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή ύπαιθρος, τα οποία επιδεινώνονται με την ευρύτερη οικονομική ύφεση που επικρατεί στο τόπο. Η έλλειψη χρηματοδότησης και οι επιπτώσεις που αυτή έχει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναγκάζει το πιο υγιές κομμάτι της κοινωνίας, αυτό των νέων, να καταφεύγουν στις πόλεις με καταλυτικές συνέπειες για την ύπαιθρο. Και ενώ αδιαμφισβήτητα η ύπαιθρος είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του τόπου, εντούτοις, πολύ λίγα οραματιζόμαστε και πολύ λιγότερα πράττουμε, για να κρατήσουμε τους κατοίκους στα χωριά τους, προσφέροντάς τους απασχόληση, αύξηση των τοπικών εισοδημάτων, εκπαίδευση, υγεία αλλά και ποιότητα ζωής.  

Είναι η ώρα λοιπόν να εξεύρουμε τρόπους, για να καταστήσουμε την ύπαιθρο ζωντανή, βιώσιμη. Θέλουμε βιώσιμη γεωργία, βιώσιμο αγροτουρισμό και όλα αυτά, χωρίς βεβαίως να χαθεί η ταυτότητα της κυπριακής υπαίθρου, αλλά να αξιοποιηθεί. Η ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και ευρύτερα της χώρας, θα πρέπει να βασιστεί και σε αυτούς τους τομείς, με τη μέγιστη αξιοποίηση κάθε δυνατής συνεργασίας προς καταρτισμό των στρατηγικών και δράσεων.

Θα δανειστώ τα λόγια του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη: «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.». Και αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε. Έχουμε μια πολύ όμορφη χώρα, που αν και διαιρεμένη, το φως, ο ήλιος, οι καταγάλανες θάλασσες, οι χρυσές αμμουδιές, τα καταπράσινα δάση, αλλά και η πλούσια πολιτιστική ιστορία και παράδοση την προσδιορίζουν.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που μας καθορίζουν, αλλά και ταυτόχρονα μας διαφοροποιούν. Είναι αυτά που καλούμαστε να προβάλουμε, ενισχύοντάς τα με δραστηριότητες όπως ο αγροτουρισμός, η παραδοσιακή οικοτεχνία, δραστηριότητες, που εκτός από την ανάδειξη του τόπου μας, παράγουν πλούτο για τους κατοίκους της υπαίθρου.

Ο αγροτουρισμός είναι μία ευρύτερη φιλοσοφία και τρόπος ζωής και περικλείει πολλά.  Προστασία του φυσικού τοπίου, της βιοποικιλότητας, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Είναι ταυτόχρονα όμως και διάσωση της ταυτότητάς μας με την ανάδειξη τοπικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας, την προβολή των πολιτισμικών μας ιδιαιτεροτήτων, του πλούτου της ιστορίας μας, της φιλοξενίας, διαφοροποιώντας έτσι το τουριστικό μας προϊόν και καθιστώντας μας έτσι πιο ελκυστικό, αλλά και ταυτόχρονα, πιο ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό.

Από την άλλη, δεν μπορούμε να μιλάμε για αγροτουρισμό χωρίς την ύπαρξη και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ύπαιθρός μας, αυτός της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια για εφαρμογή νέων καινοτόμων καλλιεργητικών πρακτικών ή για την επιχειρηματική προσαρμογή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις σύγχρονες τάσεις. Οι νέοι αγρότες-παραγωγοί είναι το μέλλον και η ελπίδα για τη γεωργία, αλλά και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Είναι σε αυτούς που στηριζόμαστε, αλλά ταυτόχρονα είναι αυτούς που πρέπει να στηρίξουμε, για να μετατραπεί η τρέχουσα οικονομική συγκυρία σε ευκαιρία. Πρέπει να προωθηθούν αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις στη γεωργία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην στήριξη των νέων αγροτών, την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της, την καινοτομία, την ποιότητα, αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους καταλύτες για την προώθηση της καινοτομίας, της ανάπτυξης, αλλά και της απασχόλησης. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, σε ενεργειακό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Η πράσινη οικονομία κρύβει πολλές ευκαιρίες και καλούμαστε και σε αυτό τον τομέα να χαράξουμε πολιτικές, αλλά και να στηρίξουμε πρωτοβουλίες.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 αποτελεί σημαντικό εργαλείο και ευκαιρία, ώστε να καταστεί η αγροτική οικονομία βιώσιμη, ανταγωνιστική, αλλά και μοχλός εξόδου από την κρίση. Η χάραξη στρατηγικών για ανάπτυξη της υπαίθρου πρέπει να γίνεται συλλογικά από όλους τους εμπλεκομένους, για να μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη ανάπτυξη, ανάπτυξη με πραγματική προστιθέμενη αξία.

Η οικονομία της υπαίθρου στηρίζεται κυρίως στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Τις οικογενειακές μικρομεσαίες αυτές επιχειρήσεις που στηρίζουν την οικονομία και την ανάπτυξη της υπαίθρου, θα πρέπει να στηρίξουμε με πολιτικές, οικονομικά και τεχνικά, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να προσφέρουν.  

Αγαπητοί σύνεδροι,

Είμαστε σήμερα στον κατεξοχήν χώρο όπου η φωνή των πολιτών έχει τον πρώτο λόγο. Ας αφουγκραστούμε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις όλων, ώστε από κοινού να καταστρώσουμε πολιτικές και δράσεις για διαμόρφωση στρατηγικών ανάπτυξης, προόδου και αειφορίας για την κυπριακή ύπαιθρο.  

Στηρίζουμε και αγκαλιάζουμε τη σημερινή διοργάνωση και ευελπιστούμε στην καθιέρωση της Βουλής της Υπαίθρου ως θεσμού. Τ ο μήνυμα είναι σαφές, είμαστε δίπλα σας και σας ακούμε.
_____________