9/6/15

Επαφές του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων στις ΗΠΑ

Επαφές του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα
και Θέματα Αποδήμων στις ΗΠΑ


Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Αμερικανού Αντιπροέδρου για Ευρώπη και Ευρασία κ. Michael Carpenter.

Τη συνάντηση απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό με την επανέναρξη των συνομιλιών, το ζήτημα των αγνοουμένων και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Αμερικανός αξιωματούχος ευχήθηκε όπως οι δύο ηγέτες αξιοποιήσουν τη θετική χρονική συγκυρία και εξέφρασε την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ετοιμότητα των ΗΠΑ να συνεισφέρουν με τον κατάλληλο δυνατό τρόπο στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει τους θεσμούς, την οικονομία και τον λαό.

Ο κ. Φωτίου υπογράμμισε την αναγκαιότητα του εποικοδομητικού ρόλου που η κατοχική δύναμη θα πρέπει να διαδραματίσει και ζήτησε όπως η Αμερικανική Κυβέρνηση ασκήσει την αναγκαία επιρροή προς την Τουρκία.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Αμερικανό αξιωματούχο για τις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και τις δυσκολίες που υπάρχουν, οι οποίες προκύπτουν από την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά την παροχή πληροφοριών, καθώς και από την παρεμπόδιση διερεύνησης εντός των ούτω καλούμενων στρατιωτικών ζωνών.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι το ζήτημα των αγνοουμένων είναι ένα αμιγώς ανθρωπιστικό ζήτημα και ότι δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιείται από την κατοχική δύναμη.  

Τέλος, συζητήθηκε ο κομβικής σημασίας περιφερειακός ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ενεργός συμμετοχή της στον συνασπισμό κατά του ISIS, καθώς και σειρά από άλλα ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, των οποίων το εύρος και η σημασία, όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, ολοένα και αυξάνεται.

Εξάλλου, στο πλαίσιο επαφών του, ο Επίτροπος Προεδρίας είχε χθες συνάντηση με την επικεφαλής της αρμόδιας αμερικανικής ομοσπονδιακής διακομματικής επιτροπής για θρησκευτικές ελευθερίες (USCIRF) δρα Κατρίνα Λάντος, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των θρησκευτικών ελευθεριών στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, ο κ. Φωτίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee). 

-----------------------