27/6/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.
 
                                                                                         Σάββατο, 27/6/2015
 
Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ακανθούς


Έχω πει πολλές φορές πως για μένα είναι ημέρα γιορτής και χαράς κάθε φορά που εγκαινιάζουμε νέα έργα, γιατί η ολοκλήρωση και παράδοση στους πολίτες ενός νέου έργου σημαίνει ανάπτυξη, εξέλιξη, πρόοδο.

Σας ευχαριστώ που με προσκαλέσετε να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά για τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ακανθούς, εδώ στον Κυβερνητικό Οικισμό Απ o στόλου Λουκά στα Λατσιά. Μέρα χαράς λοιπόν η σημερινή, αλλά και μέρα λύπης ταυτόχρονα, γιατί όλοι ξέρουμε πως υπό ομαλές συνθήκες, αλλού θα έπρεπε να τελεστούν αυτά τα εγκαίνια, στην αγαπημένη μας κατεχόμενη Ακανθού, στην οποία σύντομα προσδοκούμε να επιστρέψουμε.

Γνωρίζετε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του εθνικού μας θέματος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την πρόσφατη εκλογή του κ. Ακκιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Βέβαια, έχουμε πλήρη συναίσθηση και γνώση πως το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας. Όμως, δεν πρέπει να υποβαθμίζεται   από κανένα η σοβαρότητα της   προσπάθειας που καταβάλλεται αυτήν τη στιγμή για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής και συμφωνημένης λύσης, στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της Κοινής Δήλωσης Αναστασιάδη – Έρογλου της 11 ης Φεβρουαρίου 2014.

Με την ευκαιρία, θέλω να απονέμω τα εύσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης Ακανθούς για τις συνεχείς του προσπάθειες να διατηρήσει   και να μεταδώσει στις νεότερες γενεές τη μνήμη της πατρώας γης και τον πόθο της επιστροφής.

Φίλες και φίλοι,

Όταν  απευθυνθήκατε στο Υπουργείο για την παραχώρηση αυτού του ωραίου χώρου από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στον Δήμο Ακανθούς, το πράξαμε αμέσως. Επιπλέον, βοηθήσαμε και με ένα χρηματικό ποσό τόσο η Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και ο Κλάδος Συντήρησης και Διαχείρισης του Τμήματος  Πολεοδομίας και Οικήσεως για τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων.

Συγκεκριμένα, για τους εξωτερικούς χώρους που βλέπετε το έργο  στοίχισε € 8.230. Η Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών βοήθησε με το ποσό των 3.500 ευρώ και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως με το ποσό των 3.600 ευρώ.

Καθοριστικό στοιχείο γι’ αυτήν την ευτυχή κατάληξη ήταν, επίσης, η δική σας απόφαση και επιμονή για την ολοκλήρωση του Έργου, καθώς και η δική σας οικονομική στήριξη. Τα έξοδα για τις εσωτερικές εργασίες καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από το Πολιτιστικό Κέντρο Ακανθούς. Τ o αποτέλεσμα, είναι ότι έχουμε σήμερα ενώπιόν μας και εγκαινιάζουμε ένα πραγματικά αξιόλογο έργο.

Για την απόφαση και την ολοκλήρωση αυτής της ιδέας, σας συγχαίρω θερμά. Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά παντοιοτρόπως, και οικονομικά και άλλως πως, τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες.

____________

Σημείωση:     Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του κ. Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης.