29/6/15

Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη σε κοινή Διάσκεψη Τύπου με Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή



Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη σε κοινή Διάσκεψη Τύπου με Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή
και Πρόεδρο Διοικούσας Ανοικτού Πανεπιστημίου Κώστα Χρίστου για την ανακοίνωση έναρξης προγράμματος εξ αποστάσεων φοίτησης εθνοφρουρών  και παροχής διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για το προσεχές ακαδημαϊκό εξάμηνο

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ανακοινώσουμε την έναρξη της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος εξ’ αποστάσεως φοίτησης το οποίο προσφέρουμε στους εθνοφρουρούς μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα αυτό, όπως γνωρίζετε, έχει εφαρμοστεί πιλοτικά με ιδιαίτερη επιτυχία, κατά το προηγούμενο εξάμηνο και γι’ αυτό θα σας πει περισσότερα ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Χρίστου.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι  το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στους εθνοφρουρούς που πρόκειται ή έχουν πρόθεση να φοιτήσουν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να παρακολουθήσουν μέχρι και πέντε μαθήματα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, τα οποία θα μπορέσουν να πιστωθούν κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους αργότερα. Αυτό στη πράξη σημαίνει μείωση του χρόνου σπουδών μέχρι και ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Το πρόγραμμα, με βάση πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συνεχίσει να  προσφέρεται δωρεάν για όλους. Είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής που ενθαρρύνει την εκπαίδευση και προσφέρει κίνητρα στους εθνοφρουρούς μας να αξιοποιήσουν το χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας παραγωγικά.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί βασικό πυλώνα της νέας πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας, της πολιτικής θετικών κινήτρων για τους εθνοφρουρούς. Η πολιτική αυτή περιλαμβάνει επίσης μια σειρά άλλων νέων προγραμμάτων για τον αθλητισμό, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τον εθελοντισμό και πρέπει να πω έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές ή τις προτεραιότητες των ιδίων των εθνοφρουρών, όπως καταγράφονται μέσα από σχετική έρευνα,

Μέσα στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε σήμερα, όπως είχαμε εξαγγείλει στην ανακοίνωση έναρξης ενός νέου προγράμματος  που αφορά τη δυνατότητα παροχής διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, σε συνεργασία και πάλι με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως φοίτησης.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν έχουν πρόθεση να προχωρήσουν σε ακαδημαϊκές σπουδές και προσανατολίζονται στο να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Στόχος, λοιπόν, είναι να δοθεί η δυνατότητα απόκτησης εφοδίων και προσόντων που θα τους είναι χρήσιμα κατά τη μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε τομείς στους οποίους διαπιστωμένα υπάρχουν ανάγκες στην οικονομία και την αγορά εργασίας όπως είναι η πληροφορική, οι ξένες γλώσσες και η επιχειρηματικότητα. Πρέπει να πω ότι και αυτό το πρόγραμμα θα προσφερθεί δωρεάν μέσα από πιστώσεις που έχουν εγκριθεί και κατανέμονται από κοινού στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Άμυνας και Παιδείας.

Μέσα από τα προγράμματα αυτά, που θέλω να σημειώσω είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο που δεν επηρεάζουν την επιχειρησιακή λειτουργία της Ε.Φ.,  στόχος και επιδίωξη μας είναι να καταστήσουμε το χρόνο της στρατιωτικής θητείας όσο το δυνατό πιο παραγωγικό και χρήσιμο για τους εθνοφρουρούς μας. Θέλουμε, με άλλα λόγια, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η στρατιωτική θητεία να μη θεωρείται ως νεκρός χρόνος σ’ ότι αφορά την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή ανέλιξη των νέων μας. 

Γι’ αυτό και η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του τόπου και η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που προσφέρονται για εκπαίδευση και κατάρτιση είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας.

Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστήμιου για την αγαστή αυτή συνεργασία, όπως βεβαίως και τον συνάδελφο Υπουργό Παιδείας.

Γραφείο Τύπου, 29 Ιουνίου 2015