20/5/15

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού




Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ
για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού


Τον Νοέμβριο του 2001 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη (εν συντομία Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού). Κάλεσε όλα τα κράτη μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας. Βασική επιδίωξη με τον τρόπο αυτό είναι η ενθάρρυνση των χωρών για την προώθηση της πολιτισμικής και γλωσσικής διαφορετικότητας, η εξάλειψη των ανισοτήτων στις πολιτισμικές ανταλλαγές και η σύνδεση του πολιτισμού με την ανάπτυξη, με στόχο την παγκόσμια πολιτισμική συνύπαρξη.

Η πολιτιστική ανάπτυξη αφορά όλους τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αναμφίβολα η απουσία πολιτιστικού υπόβαθρου εμποδίζει την υγιή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ενός κράτους. Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και η άνοδος της επιστήμης θα πρέπει να επιτελείται μέσα στα πλαίσια της πολιτιστικής ανάπτυξης, να καταστεί αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού και να μην είναι ανταγωνιστική στις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας.  Από πλευράς της η κοινωνία έχει ευθύνη να προστατέψει τις πανανθρώπινες αξίες του πολιτισμού και να τις συμβιβάσει με τις αξίες της επιστήμης, των τοπικών πολιτισμών και των θρησκειών.

Ειδικότερα για την Κύπρο, η δημιουργική αξιοποίηση του πολιτιστικού κεφαλαίου του τόπου μας θα πρέπει να αποτελέσει το διαβατήριο για διαμόρφωση της κουλτούρας μας με τρόπο που να προάγεται η κοινωνική συνοχή και ευημερία των πολιτών της χώρας μας. Η πολιτεία μέσα από την παιδεία θα πρέπει να δώσει τα κίνητρα και τους τρόπους ώστε οι Κύπριοι πολίτες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον τόπο τους, αλλά και οι επισκέπτες να γνωρίσουν την κυπριακή παράδοση και κουλτούρα. 

Σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να συμβάλει σημαντικά και η καλλιέργεια του εθελοντισμού αφού ο εθελοντισμός είναι πολιτισμός και κατάθεση ψυχής. Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι τα στοιχεία που αναβαθμίζουν και προβάλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία, και την ομαδικότητα. Οι εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις του τόπου μας διαχρονικά προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν αγάπη προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την κοινωνία. Μέσα από τις δράσεις τους συμβάλλουν στην ανάδειξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της ιστορίας, του πολιτισμού και των μοναδικών ομορφιών της Κύπρου μας.

Παράλληλα, εκκλησία, κατεχόμενοι Δήμοι και κυβερνητικές και μη οργανώσεις μάχονται για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας στα κατεχόμενα εδάφη μας και προβαίνουν σε όλα τα αναγκαία μέτρα για τερματισμό της καταστροφής των αρχαίων μνημείων και των θρησκευτικών χώρων λατρείας.  Με την ευκαιρία αυτή το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι είτε ατομικά είτε συλλογικά εργάστηκαν για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

_______________