27/5/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό


Και οι δύο ηγέτες είναι υπέρ της υιοθέτησης ΜΟΕ, τα οποία προωθούν τον στόχο της διαπραγμάτευσης και ο στόχος της διαπραγμάτευσης είναι ο τερματισμός του παράνομου στάτους κβο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη τη δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη που παραγνωρίζει και είναι σε πλήρη αντίθεση με ιστορικά γεγονότα. Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν προβλήματα στον εν εξελίξει διάλογο και, σε μεγάλο βαθμό, είναι τέτοιες δηλώσεις που για χρόνια, εμποδίζουν την ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση προτίθεται να διαμαρτυρηθεί επίσημα για τις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Αμερικανός Πρέσβης αναφερόταν σε προσωπικές του θέσεις, παρόλα αυτά, ναι, θα συζητηθεί το θέμα με την αμερικανική Κυβέρνηση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου και Ερντογάν είναι σε αντίθεση και ότι φαίνεται να αποτελούν διελκυστίνδα εντός της τουρκικής Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να σχολιάσω τα εσωτερικά της Τουρκίας. Καταγράφουμε και τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου και τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, δηλώσεις με τις οποίες διαφωνούμε. Οι θέσεις μας είναι γνωστές για το θέμα των εγγυήσεων, και όταν συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, θα εκφράσουμε τις απόψεις μας. Μέχρι να φτάσουμε στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να διοριστεί απεσταλμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις συνομιλίες, για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «είναι σημαντικό ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένης και της ΕΕ, βλέπουν την προστιθέμενη αξία από μια ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ. Θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είναι ήδη γνωστό, το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ θα βρίσκεται στην Κύπρο και σίγουρα το συγκεκριμένο θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να υπάρχει δυστοκία στην ετοιμασία του καταλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Εκπρόσωπος είπε: «Διαψεύδω τα περί δυστοκίας στην ετοιμασία του καταλόγου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η ετοιμασία του και δεν μπορούμε να κάνουμε αναφορές για το τι περιλαμβάνει προτού ολοκληρωθεί ο κατάλογος.

Υπάρχει και σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση των διαπραγματευτών και το θέμα θα συζητηθεί με το άλλο θέμα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης τους».

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε την ετοιμασία του καταλόγου και διευκρινίζω ότι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με ΜΟΕ είναι αποκλειστικά οι δύο ηγέτες».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα ΜΟΕ, όπως το άνοιγμα οδοφραγμάτων, μπορεί να εκληφθούν εσφαλμένως ως η λύση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κατ’ αρχάς, υπάρχουν οδοφράγματα που λειτουργούν σήμερα. Επίσης, και οι δύο ηγέτες είναι υπέρ της υιοθέτησης ΜΟΕ, τα οποία προωθούν τον στόχο της διαπραγμάτευσης και ο στόχος της είναι ο τερματισμός του παράνομου στάτους κβο.

Ας αναμένουμε να δούμε τα ΜΟΕ που θα ανακοινωθούν και θα είμαστε σε θέση μετά, αν υπάρξει η όποια κριτική, να τοποθετηθούμε».

Σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι τα ΜΟΕ δεν αφορούν μόνο σημεία διέλευσης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, αλλά και δεν μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση, εφόσον πρόκειται για αποκλειστική ευθύνη των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Πρόσθεσε ότι «η συζήτηση που αφορά τα ΜΟΕ θα είναι μια εξελικτική προσπάθεια. Στόχος είναι να γίνονται ανακοινώσεις, αν αυτό είναι εφικτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα».

Ερωτηθείς εάν στα ΜΟΕ θα περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «συζητήθηκε κατά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών το θέμα των αγνοουμένων και υπάρχει κοινή πεποίθηση για την ανάγκη όπως επιταχυνθούν οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα απέκλεια να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία από πλευράς των δύο ηγετών».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά πολιτικού αρχηγού ότι αυτό που συζητείται από τις δύο πλευρές είναι ένα συνομοσπονδιακό σύστημα με δύο χωριστά κράτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ζούμε σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, είναι απόλυτα σεβαστές οι απόψεις, οι θέσεις που εκφράζονται από τον όποιον πολιτικό αρχηγό. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος, των Συμφωνιών που έχουν προηγηθεί, και σε καμία περίπτωση δεν προνοούν αυτά» που έχουν αναφερθεί από πολιτικό αρχηγό.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «ούτε η τουρκική πλευρά δεν προβάλλει μια τέτοια επιχειρηματολογία».

_____