20/5/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου

Ο Πρόεδρος της Βουλής
δέχθηκε αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα, στη Βουλή, αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικοί Ινστιτούτου.

Μέτα το πέρας της συνάντησης ο κ. Ομήρου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Έχω με χαρά υποδεχθεί, εδώ στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου υπό τον Πρόεδρό του και Εκτελεστικό Διευθυντή, τον κ. Νίκο Λαρυγκάκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο της μελέτης των προβλημάτων και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και των σχέσεων που διαμορφώνονται διαχρονικά και της Κύπρου και της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - με το πολιτικό σύστημα, με την Αμερικανική Κυβέρνηση αλλά και με τα νομοθετικά σώματα και ευρύτερα με την αμερικανική κοινωνία.

Θέλω να εξάρω την πολύτιμη συνδρομή και συνεισφορά του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στην προαγωγή των συμφερόντων Κύπρου και Ελλάδας μέσα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο ενεργεί και δρα όχι μόνο για τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, διότι η ορθή στάση των ΗΠΑ - απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα, απέναντι στην ανάγκη διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας απέναντι στις όποιες αμφισβητήσεις - εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και τις καλώς νοούμενες πολιτικές των ΗΠΑ.

Θέλω να σας πληροφορήσω ότι συζητήσαμε με τον κ. Λαρυγκάκη και την αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από πλευράς του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ακριβώς με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα ένα θέμα θα αφήσω τον κ. Λαρυγκάκη να σας το αναφέρει. Πρόκειται για το εμπάργκο των ΗΠΑ, το αδικαιολόγητο εμπάργκο των ΗΠΑ, επί της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την προμήθεια αμυντικού υλικού. Ένα εμπάργκο, το οποίο ισχύει αδικαιολόγητα εδώ και δεκαετίες μετά το 1974. Αντί οι ΗΠΑ να διατηρήσουν το εμπάργκο που επεβλήθη στα αρχικά στάδια μετά την εισβολή εις βάρος της Τουρκίας, επειδή παράνομα χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί αμερικανικό στρατιωτικό υλικό στην Κύπρο, δυστυχώς επέβαλε εμπάργκο επί της Κυπριακής Δημοκρατίας εξισώνοντας το θύμα και τον θύτη.

Από πλευράς του ο κ. Λαρυγκάκης ανέφερε: «Πάντοτε ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή κάθε αντιπροσωπείας που έρχεται από την Ουάσιγκτον του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.

Για 41 χρόνια το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον προωθεί τα ελληνοαμερικανικά θέματα όπως το Κυπριακό. Το Κυπριακό αποτέλεσε την αιτία για να αρχίσει ο κ. Ευγένιος Ρωσσίδης το 1974, μετά την εισβολή, στην Ουάσιγκτον, την οργάνωση αυτή, για να προωθεί επαγγελματικά και με ανθρώπους που να κάνουν καθημερινά αυτή τη δουλειά - το λεγόμενο λόμπυ στην Ουάσιγκτον – τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Κατά καιρούς, πάρα πολλές προσπάθειες έχουν γίνει. Η οργάνωση αυτή ήταν που προώθησε το εμπάργκο το 1974 στην Τουρκία που κράτησε σχεδόν τρία με τέσσερα χρόνια, μετά το ήρε, δυστυχώς, ο Πρόεδρος Jimmy Carter.

Κ ατά καιρούς συνεχίζουμε πάντοτε να προωθούμε τα θέματα του Κυπριακού στην Ουάσιγκτον, στο Λευκό Οίκο, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Κογκρέσο.

Πρόσφατα έχουμε προωθήσει ορισμένες ενέργειες, όπως ανέφερε και ο κ. Πρόεδρος. Είχαμε έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Ed Royce , Μέλος του Κογκρέσου από την Καλιφόρνια και τον ενημερώσαμε ότι, δυστυχώς, ακόμα υπάρχει το θέμα του εμπάργκο».

Ο κ. Royce δεν το γνώριζε, ανέφερε ο κ. Λαρυγκάκης, αλλά έδειξε ενδιαφέρον και υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα. Του δώσαμε το υλικό, το λεκτικό της νομοθεσίας και θα ήθελα να πω ότι, βάσει αυτού, την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε σε ένα μεγαλύτερο νομοσχέδιο μια τροποποίηση την οποία υπέβαλαν άλλα μέλη του κογκρέσου, με τη συγκατάθεση του κ. Royce .

Ο κ. Λαρυγκάκης κατέληξε ότι αυτό είναι μια αρχή για να μπορούμε να άρουμε αυτό το εμπάργκο που είναι μια παρανομία απέναντι σε μια σύμμαχο χώρα όπως είναι η Κύπρος, που προσφέρει τόσα πολλά στην Αμερική στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η πρόνοια που περιλήφθηκε σε αυτό το νομοσχέδιο ο κ. Λαρυγκάκης απάντησε ότι αυτό που αναφέρει το νομοσχέδιο είναι ότι θα ζητηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών μια έκθεση που να αναλύει αν αυτή την στιγμή η Κύπρος μπορεί να αμυνθεί στην περιοχή πάνω σε διάφορα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν. Η απάντηση θα πρέπει να είναι ότι δεν θα μπορεί και για αυτό τον λόγο θα χρησιμοποιηθεί αυτό ως βάση για άρση του εμπάργκο. Δεν είναι κάτι εύκολο, κατέληξε ο κ. Λαρυγκάκης, «αλλά είναι κάτι που θα προωθήσουμε και έχουμε κάνει μια βασική αρχή νομίζω».