18/5/15

Γραπτή Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου

Γραπτή Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
κ. Ιωνά Νικολάου

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στον Τύπο για τα επιδόματα στην Αστυνομία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει ότι, στο πλαίσιο της ορθής αξιολόγησης της παραχώρησης των επιδομάτων του Αρχιλοχία και του Αρχιαστυφύλακα, τα οποία συνδέονται με την εκτέλεση αυξημένων καθηκόντων, ανώτερων του βαθμού που κατέχουν, αλλά και στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης των επιδομάτων που παραχωρούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ζήτησε όπως διεξαχθεί έλεγχος του καταλόγου των δικαιούχων επιδομάτων αναφορικά με τα καθήκοντα που εκτελούν. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι 10 Αρχιλοχίες και 80 Αρχιαστυφύλακες δεν εκτελούσαν καθήκοντα ανώτερα του επιπέδου του βαθμού τους και, συνεπώς, δεν πληρούσαν τα κριτήρια που καθορίζει ο Κανονισμός 38 των περί Αστυνομίας Γενικών Κανονισμών (Κ.Δ.Π. 51/1989) για εκτέλεση αυξημένων καθηκόντων, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα.
Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι ο έλεγχος των καθηκόντων των Αρχιλοχίων και Αρχιατυφυλάκων ήταν επιβεβλημένος, αφού για χρόνια οι προϊστάμενοί τους δεν αξιολόγησαν τα καθήκοντά τους, για να διαπιστωθεί αν τα καθήκοντα που ασκούσαν ήταν ανώτερα των καθηκόντων του βαθμού που κατείχαν και αν δικαιολογείται η συνέχιση της παραχώρησης του συγκεκριμένου επιδόματος, ώστε να αναθεωρηθούν οι κατάλογοι των μελών που λαμβάνουν τα εν λόγω επιδόματα. Ο έλεγχος, που αφορούσε όλα τα μέλη της Αστυνομίας, κατέδειξε όσους δεν πληρούσαν τις πρόνοιες του Κανονισμού 38 και, συνεπώς, έπρεπε να τους αφαιρεθεί το επίδομα, γιατί δεν το δικαιούνταν. Ταυτόχρονα, από αυτά τα μέλη αφαιρέθηκαν τα διακριτικά και δεν ονομάζονται πλέον Αρχιλοχίες ή Αρχιαστυφύλακες.
Πρέπει να τονιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο, τίθεται τέλος στο γεγονός ότι κάποια μέλη της Αστυνομίας λάμβαναν το επίδομα Αρχιλοχία / Αρχιαστυφύλακα / Αρχιπυροσβέστη, κατά παράβαση του Νόμου, ενώ δεν ήταν πλέον δικαιούχοι. Επίσης, σημειώνεται ότι ο κατάλογος των δικαιούχων θα αναθεωρείται σε συνεχή βάση με σκοπό το διαρκή έλεγχο, την αξιοκρατική και νόμιμη παραχώρηση του επιδόματος, η οποία πλέον γίνεται στη βάση των δεδομένων των καθηκόντων που ασκεί το κάθε μέλος, χωρίς να συνεχίζεται, ενώ έχουν διαφοροποιηθεί τα καθή κοντά του.