17/5/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα και πολιτική βούληση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής μετονομασίας του Δημοτικού Σταδίου της Γεροσκήπου σε Στάδιο Μιχάλη Κυπριανού, ο κ. Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Οζντίλ Ναμί για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), είπε ότι «στην πρόσφατη συνάντηση των ηγετών, οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους διαπραγματευτές να ετοιμάσουν ένα ενιαίο κατάλογο με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής, ο οποίος θα τεθεί ενώπιον των ηγετών, οι οποίοι έχουν και την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίσουν ποια θα υιοθετήσουν ή όχι.
Άρα, θα πρέπει να αναμένουμε την ετοιμασία αυτού του καταλόγου, επαναλαμβάνω ενιαίος κατάλογος, και εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν ότι υπάρχει θέληση και από τους δύο ηγέτες για να προχωρήσουν με τέτοιου είδους μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Αντιλαμβάνονται την προστιθέμενη αξία που θα έχει μια τέτοια διαδικασία, παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία και προς ενίσχυση του στόχου των συνομιλιών, και θα πρέπει να αναμένουμε την επόμενη συνάντηση, στις 29 Μαΐου, όπου θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα».
Ερωτηθείς, είπε ότι «η ουσιαστική διαπραγμάτευση επί πτυχών του Κυπριακού αναμένεται να ξεκινήσει με την επόμενη συνάντηση των ηγετών, στις 29 Μαΐου. Εμείς ευελπιστούμε ότι μέσα από ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων μερών, θα μπορούν να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για θετικό αποτέλεσμα».

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη και ένα σημαντικό δεδομένο, ότι έχουμε απέναντι μας τον κ. Μουσταφά Ακιντζί να ηγείται της τουρκοκυπριακής κοινότητας και που διαχρονικά μέσα από τον δημόσιο του λόγο και τις δημόσιες του διακηρύξεις, μίλησε για την ανάγκη επανένωσης της πατρίδας μας και τερματισμό της κατοχής. Εμείς ευελπιστούμε ότι αυτές οι δηλώσεις, μαζί με την ενεργό εμπλοκή της Τουρκίας, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό, θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε.
Μπορώ να μιλήσω για τη δική μας πλευρά. Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα, υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένουμε την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου στην επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί για να δούμε πώς προχωράει η όλη διαδικασία».
______________