4/5/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στην έναρξη
του εράνου του Ερυθρού Σταυρού «Από πόρτα σε πόρτα»


Είναι κάποιες φορές που οι λέξεις φαντάζουν φτωχές όταν είναι να αποδοθεί το μεγαλείο της προσφοράς και του έργου οργανωμένων φορέων, συνδέσμων, ανθρώπων.   Έργο το οποίο όταν συνδέεται με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στις ευάλωτες στιγμές, προσλαμβάνει άλλη διάσταση και γίνεται έργο θεάρεστο. Και ως τέτοιο αξίζει τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών, τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε.

Αυτά τα Εύγε είναι που αξίζουν στην Πρόεδρο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, στα Μέλη του Συμβουλίου και σε όλους τους εθελοντές για τις αδιάλειπτες προσπάθειες που καταβάλλουν ούτως ώστε ο Ερυθρός Σταυρός να συνεχίσει να επιτελεί το πολύπλευρο ανθρωπιστικό του έργο.

Φέτος ας γίνουμε όλοι εθελοντές στηρίζοντας τον έρανο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού «Από πόρτα σε πόρτα» και δίνοντας το παράδειγμα. Εθελοντής σημαίνει δέσμευση προσφοράς.

Η δέσμευση αυτή είναι η δύναμή μας. Η δύναμή σας.

Εσείς οι εθελοντές αποτελείτε τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Χάρη στη δράση σας και μέσω της συλλογικής κινητοποίησης που συντελείται χάρη στο δικό σας παράδειγμα, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Τη διαφορά προς την υλοποίηση του οράματος ενός κόσμου που πορεύεται με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προοδεύει συνολικά μέσω του ανθρωπισμού.

Φίλες και φίλοι,

Οι αξίες του εθελοντισμού είναι στοιχεία που ανάγουν τον πολιτισμό της πατρίδας μας, τη συνεργασία, την ομαδικότητα. Η αιμοδοσία που οργανώνεται σήμερα είναι άλλη μια μορφή έκφρασης αγάπης προς επίτευξη του κοινού σκοπού, που είναι η αυτάρκεια του τόπου μας σε αίμα.

Στην Κύπρο, η προώθηση και ενθάρρυνση της ιδέας της αιμοδοσίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δραστηριότητες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, που πρώτος εντόπισε την απουσία ενός οργανωμένου πλάνου προσφοράς και εξέλιξης του τομέα και   οργάνωσε  το πρώτο Σχέδιο Αιμοδοσίας το 1969.

Σήμερα, με την καταπολέμηση της προκατάληψης, του φόβου και με την υιοθέτηση βασικών αρχών αιμοεπαγρύπνησης, είμαστε σε θέση να εφαρμόζουμε ένα σύγχρονο Σχέδιο Αιμοδοσίας και να λειτουργούμε ένα αξιοζήλευτο Κέντρο Αίματος στη βάση των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών.
                                                                                                                                                        
Μέσα σε αυτό το πνεύμα της αγάπης και της προσφοράς είναι που δραστηριοποιείται ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, επιτελώντας αξιέπαινο έργο στον τομέα της προαγωγής, της προστασίας και της πρόληψης της υγείας.

Κόσμημα του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού αποτελεί η λειτουργία του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού «Στέλλα Σουλιώτη» στα Πολεμίδια. Ένα Κέντρο για παιδιά που δοκιμάζονται από σοβαρές σωματικές και πολλαπλές αναπηρίες. Ένα Κέντρο μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο.

Βεβαίως, θα ήταν παράληψη να μην εξαίρω τη συνεργασία και τη βοήθεια που προσφέρεται από το Τμήμα Νέων του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού σε προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης των νέων μας σε θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως είναι το AIDS και το κάπνισμα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, εκ μέρους της Πολιτείας  προς όλους εσάς τους εθελοντές μας που απλόχερα, μακριά από ατομικά κίνητρα, χωρίς επιφυλάξεις και υπολογισμούς, προσφέρετε στην Κύπρο μας με μοναδικό γνώμονα την ευθύνη για προσφορά. Το έργο σας επικουρεί και συμπληρώνει το έργο της Πολιτείας, η οποία στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της θα συνεχίσει να στηρίζει τη δράση σας και να συνεργάζεται μαζί σας.

Ας στρατευτούμε όλοι στο έργο του Ερυθρού Σταυρού. Φέτος που η κοινωνία δοκιμάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, ας συστρατευθούμε προσφέροντας ο καθένας από το υστέρημά του ούτως ώστε οι δυσκολίες που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει, να μην μεταβληθούν σε κρίση αξιών και αξιοπρέπειας.

Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.