18/5/15

Το Υπουργείο Εσωτερικών συμμετείχε σε σεμινάριο για την κοινωνική ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών

Το Υπουργείο Εσωτερικών συμμετείχε σε σεμινάριο
για την κοινωνική ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών

 
«Ενεργός συμμετοχή και δραστηριοποίηση των Τοπικών Αρχών
στη διαδικασία ενσωμάτωσης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών»
 
Στο πλαίσιο δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και την Κυπριακή Δημοκρατία (Υπουργείο Εσωτερικών), πραγματοποιήθηκε σήμερα σεμινάριο στο Δημοτικό Μέγαρο Γεροσκήπου, με θέμα «Η κοινωνική ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών». Η εν λόγω δράση εντάσσεται στα προγράμματα ένταξης από τοπικές Αρχές, που υλοποιούνται στο πλαίσιο των Ταμείων Αλληλεγγύης και Διαχείρισης Μεταναστευτικών Ροών, τα οποία διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών. Το σεμινάριο   διοργανώθηκε από τον Δήμο Γεροσκήπου και τους εταίρους του, τους   Δήμους Πάφου, Πέγειας και Πόλεως Χρυσοχούς, το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας (ΣΚΕ) Γεροσκήπου και Πέγειας, καθώς και την Opinion and Action Services Ltd.
 
Σε ομιλία του, ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κυπριανού αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στον ρόλο των Ταμείων Αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι αποτελούν ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Αναφορικά με τη δράση που υλοποιεί ο Δήμος Γεροσκήπου με τους εταίρους του, είπε ότι στόχος είναι η συνέχιση της ενεργού συμμετοχής και δραστηριοποίησης των τοπικών Αρχών στη διαδικασία ενσωμάτωσης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών   (ΥΤΧ) στην κυπριακή κοινωνία.

Η προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε, θα έχει συνέχεια μέσα από τη νέα δημοσιονομική περίοδο 2014 – 2020, η οποία, όπως είπε, «αποτελεί μια πρόκληση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών με πιο ορθολογιστικό τρόπο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει συνολικό προϋπολογισμό για τις εσωτερικές υποθέσεις ύψους 10,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κράτη μέλη. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν 40% σε σύγκριση με τον συνολικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.

Η νέα προγραμματική περίοδος, διευκρίνισε, θα αποτελείται από δυο Ταμεία:   το Ταμείο Ασύλου, Ένταξης και Μετανάστευσης και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.   Κάλεσε δε τους φορείς να μετέχουν ενεργά, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα Ταμεία στην κοινωνία της Κύπρου εναπόκειται κύρια στους ίδιους.  

Στη δική της ομιλία της με θέμα τις πολιτικές μετανάστευσης στην Κύπρο και την ΕΕ, η κα Νατάσα Οικονόμου, υπεύθυνη Διεύθυνσης Μετανάστευσης στο Υπουργείο Εσωτερικών, εστίασε στο μέγεθος που έχει αποκτήσει η μετανάστευση σήμερα στην Ευρώπη. Το 2014, ο αριθμός των μεταναστών που αφίχθηκαν στην Ευρώπη φθάνει τους 218,000, τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των αφίξεων που καταχωρήθηκαν το 2011. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το 2015. Η Κύπρος, ανέφερε, ως Μεσογειακό κράτος και ως εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, επηρεάζεται άμεσα από τις μεταναστευτικές ροές, δεχόμενη κατά διαστήματα πιέσεις στο σύστημα ασύλου, και αναφέρθηκε στο πιο πρόσφατο περιστατικό της διάσωσης των 336 Σύριων, στις 25 Σεπτεμβρίου 2014. «Προτεραιότητα του ΥΠΕΣ», υπογράμμισε, «είναι η πλήρης κατοχύρωση των δικαιωμάτων όσων χρειάζονται διεθνή προστασία και παράλληλα η αντιμετώπιση των καταχρήσεων».
  
Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, επισήμανε ότι η σωστή και μελετημένη ρύθμιση της νόμιμης μετανάστευσης, πάντοτε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι καίριας σημασίας, ιδίως με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε. «Βασική παράμετρος των στόχων μας», πρόσθεσε, «είναι ο επαναπροσδιορισμός των αναγκών της αγοράς εργασίας για εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες. Περαιτέρω, ψηλά στις προτεραιότητές μας βρίσκεται η ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών ένταξης των νόμιμων μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην παράνομη μετανάστευση και τις προσπάθειες για πάταξη του φαινομένου, καθώς και στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Επιστροφές, με έμφαση στις εθελούσιες επιστροφές. Τέλος, κατέληξε, σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται για προώθηση της στενότερης συνεργασίας με τις τρίτες χώρες, ιδιαίτερα με χώρες προέλευσης μεταναστών.

Η δράση, όπως και οι υπόλοιπες δράσεις κάτω από το Ετήσιο Πρόγραμμα 2013, χρηματοδοτούνται κατά 95% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και κατά 5% από την Κυπριακή Δημοκρατία.