22/5/15

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Άμυνας
και Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου


Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Κωνσταντίνος Χρίστου. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση του προγράμματος εξ αποστάσεως φοίτησης των εθνοφρουρών, η προώθηση ενός νέου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και η εισαγωγή ενός νέου προγράμματος προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Μετά τη συνάντηση, Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος του Ανοικτού Πανεπιστημίου προέβησαν σε δηλώσεις.  Ο κ. Φωκαΐδης ανάφερε: «Είχαμε σήμερα τη χαρά να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και να θεμελιώσουμε την ήδη στενή μας συνεργασία μέσα από την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας.

Το Μνημόνιο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της ήδη άριστης, όπως έχω πει, σχέσης μας αλλά κυρίως θέτει τις βάσεις για μια ακόμη πιο ουσιαστική συνεργασία με στόχο την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και έρευνας και την προαγωγή της εκπαίδευσης και της συνεχούς κατάρτισης του προσωπικού.

Θέλω να επαναλάβω ότι, αποτελεί βασική μας επιδίωξη ως Υπουργείο Άμυνας να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες που μας προσφέρουν τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα γιατί  είναι  πεποίθησή μας  ότι το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που επενδύουν σήμερα στη γνώση.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προχωρήσει τους τελευταίους μήνες στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα μας επιτρέπουν να επιτελέσουμε αυτόν το ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δημιουργήσει πρόσφατα το Γραφείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με στόχο να αξιοποιήσουμε  τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας για χρηματοδότηση προγραμμάτων τεχνολογίας διπλής χρήσης, μέσα από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

Παράλληλα, ανάμεσα στους μεσοπρόθεσμους στόχους του Υπουργείου Άμυνας, είναι και η συγκρότηση μιας Σχολής Εθνικής Άμυνας, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα του τόπου, που θα παρέχει τακτικά   αλλά και ταχύρυθμα προγράμματα σπουδών. Η Σχολή θα λειτουργεί ως εκπαιδευτικός φορέας, με σκοπό τη συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, αλλά και του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ ειδικότερα σε προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των εθνοφρουρών μας, τα οποία εκτενώς συζητήσαμε σήμερα. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας όσο το δυνατόν πιο παραγωγικό και χρήσιμο μέσα από μια συνολική πολιτική θετικών κινήτρων, όπως την έχουμε ονομάσει.

Βασικός πυλώνας αυτής της πολιτικής είναι τα προγράμματα εξ’ αποστάσεως φοίτησης. Όπως γνωρίζετε, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα που προσφέρεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στους εθνοφρουρούς που πρόκειται να φοιτήσουν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να παρακολουθήσουν μέχρι και πέντε μαθήματα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, τα οποία θα μπορέσουν να πιστωθούν κατά τη   φοίτησή τους αργότερα, μειώνοντας έτσι τον χρόνο σπουδών τους μέχρι και ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα απολογισμό του προγράμματος αυτού. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε λάβει τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Κοινός μας στόχος είναι το επόμενο εξάμηνο, όταν το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό για όλους τους εθνοφρουρούς, να τύχει της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό το Ανοικτό Πανεπιστήμιο μας ενημέρωσε ότι θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των προσφερόμενων μαθημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος.

Είχαμε ακόμα σήμερα τη δυνατότητα να συζητήσουμε και για την προώθηση ενός νέου προγράμματος εξ αποστάσεως φοίτησης που στοχεύει στην επαγγελματική κατάρτιση των εθνοφρουρών μας. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα απόκτησης εφοδίων και προσόντων που θα τους είναι χρήσιμα κατά τη μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε τομείς στους οποίους διαπιστωμένα υπάρχουν ανάγκες στην οικονομία και την αγορά εργασίας όπως είναι η πληροφορική, η ενέργεια   και η επιχειρηματικότητα αλλά και σε τεχνικούς κλάδους.

Στο πλαίσιο αυτό από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τη CYTA και τη KPMG, θα προχωρήσουμε και στην εισαγωγή ενός νέου προγράμματος προώθησης νεανικής   επιχειρηματικότητας.

Η ιδέα αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία στον στρατό του Ισραήλ και στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δεξιότητες και καινοτόμες ιδέες που με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας θα μπορούν να αναπτύξουν για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Για άλλη μια φορά λοιπόν εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου για τη συνεργασία».

Με τη σειρά του ο κ. Χρίστου είπε: «Είναι τιμητική η σημερινή ημέρα για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), καθώς ολοκληρώνεται και θεσμοθετείται επίσημα η συνεργασία μας με το Υπουργείο Άμυνας. Βέβαια, η εν λόγω σύμπραξη έχει ήδη σάρκα και οστά από τον περασμένο Ιανουάριο, που το ΑΠΚΥ προσφέρει σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ευκαιρίες προπτυχιακής και εξ’ αποστάσεως φοίτησης στους εθνοφρουρούς κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία για την Κύπρο, η επένδυση στη γνώση για καινοτομία και επιχειρηματικότητα αποτελεί τη μοναδική στρατηγική επιλογή. Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζουν οι νέοι μας, η παροχή νέας γνώσης, δεξιοτήτων και εργαλείων είναι απαραίτητη τόσο για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη του καθενός, όσο και για την εθνική ανάπτυξη γενικότερα.

Το ΑΠΚΥ προσφέρει την τεχνογνωσία, το προσωπικό και τις υποδομές του, σε όλα τα επίπεδα, προς όφελος της χώρας και των πολιτών ξεχωριστά. Αυτό υπογραμμίζει και σήμερα, με την πρόθεση να δρομολογήσει από κοινού με το Υπουργείο Άμυνας, νέες κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες που θα επενδύουν στη γνώση, τις εφαρμογές της έρευνας και τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών.

Το πρόγραμμα προσφοράς συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων προπτυχιακού επιπέδου σε εθνοφρουρούς λειτουργεί πιλοτικά από τον Ιανουάριο και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Πάνω από 80 οπλίτες σπουδάζουν στο ΑΠΚΥ με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το Πρόγραμμα θα λειτουργεί πλήρως και το εύρος των θεματικών ενοτήτων θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι επιδόσεις των νέων μας είναι υψηλές και αποδεικνύουν τόσο το επίπεδό τους όσο και την ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία που εφαρμόζει το ΑΠΚΥ.

Το Υπουργείο Άμυνας συνέβαλε τα μέγιστα στον σχεδιασμό του Προγράμματος και εμπιστεύτηκε το ΑΠΚΥ να καταρτίσει εξ’ αποστάσεως τους νέους οπλίτες και να καταστήσει τον χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας παραγωγικό και ωφέλιμο. Η συνεργασία, όμως, με το Υπουργείο Άμυνας δεν σταματά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έχει ήδη δρομολογηθεί ο σχεδιασμός προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για όσους εθνοφρουρούς δεν θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Τα Προγράμματα αυτά επικεντρώνονται σε εξειδικευμένα ηλεκτρονικά μαθήματα που θα βοηθήσουν την όσο το δυνατόν ομαλότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας μετά το πέρας της θητείας τους. Θα τους βοηθήσουν να συνδεθούν με αντικειμενικές ευκαιρίες εργοδότησης και δυνατότητες μελλοντικής απασχόλησής τους. Το περιεχόμενο των συγκεκριμένων προγραμμάτων θα περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως e-Business, πληροφορική, εκμάθηση ξένων γλωσσών, αλλά και πιο εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης που σχεδιάζουμε τώρα και θα σας ανακοινώσουμε πολύ σύντομα.

Το ΑΠΚΥ έχει και τη διάθεση και την ικανότητα να συνδράμει στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Άμυνας σε ερευνητικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αλλά και να αναλάβει περαιτέρω την κατάρτιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου με εξειδικευμένα, ταχύρυθμα προγράμματα σε τομείς ενδιαφέροντος του υπουργείου.

Σήμερα, το ΑΠΚΥ και το Υπουργείο Άμυνας ενώνουν τις δυνάμεις τους και πειραματίζονται με καινοτόμες δράσεις και προγράμματα. Η γνώση και η επιστήμη που καλλιεργείται στο ΑΠΚΥ, η τεχνογνωσία και οι υποδομές του, αλλά και η συμβολή του Υπουργείου Άμυνας θα καταδείξουν την προστιθέμενη αξία της συνεργασίας, η οποία εν τέλει θα αποδώσει προς όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας μας.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Άμυνας και το επιτελείο του για την πολύ θετική και ζεστή ανταπόκρισή τους. Είμαι αισιόδοξος πως η συνεργασία μας θα ενισχυθεί και θα αποδώσει καρπούς προς όφελος όχι μόνο των εθνοφρουρών μας, αλλά και ευρύτερα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώνουμε, λοιπόν, τις δυνάμεις μας, επενδύουμε σε δράσεις προστιθέμενης αξίας και στοχεύουμε σε ισχυρή και δυνατή Κυπριακή Δημοκρατία».