26/5/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στην Εθνική Σύνοδο Νεολαίας

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή
στην Εθνική Σύνοδο Νεολαίας


Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Εθνική Σύνοδο Νεολαίας που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια για χάραξη και εφαρμογή μιας ανανεωμένης Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία. Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε μια στρατηγική για τη νεολαία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των νέων, να τους ενδυναμώνει και να συμβάλλει στην πλήρη ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή. Με τη σημερινή Σύνοδο εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος, όπου οι νέοι και οι οργανώσεις τους θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων  για θέματα που τους αφορούν.

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν αυξημένες προκλήσεις, ιδιαίτερα για τους νέους μας. Τα δυσμενή δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, έχουν πλήξει κυρίως τους νέους. Ανησυχούμε για το γεγονός ότι μια χώρα όπως η Κύπρος, η οποία έχει ένα από τα υψηλοτέρα ποσοστά αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ, έχει ταυτόχρονα και ένα από τα ψηλότερα ποσοστά νεανικής ανεργίας. Συναισθανόμαστε την ευθύνη της πολιτείας να στηρίξει τους νέους. Προσπαθούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να εισαγάγουμε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες να έχουν θετικές συνέπειες για τους νέους.   Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει ως βασικό συστατικό τη διαβούλευση με νέους ανθρώπους και επιδιώκει την αύξηση της συμμετοχής τους σε όλα τα επίπεδα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιδιώκει, μέσα από στοχευμένες διαδικασίες, την αναδόμηση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, ώστε να επικαιροποιηθούν οι δράσεις του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των νέων. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να εφαρμόσουμε μια διατομεακή προσέγγιση και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο η νεολαία θα λαμβάνεται υπόψη σε όλους τους τομείς πολιτικής. Σε πλήρη συμφωνία με τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετήσαμε την περασμένη βδομάδα, θα επιδιώξουμε μια αναβαθμισμένη

 συνεργασία μεταξύ των
  θεσμών, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που θα εξασφαλίζει ότι τα θέματα της νεολαίας θα λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαμόρφωση, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των πολιτικών αποφάσεων σε διάφορους τομείς - όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση, η απασχόληση, η υγεία και ευεξία, η κοινωνική πολιτική, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός – τομείς δηλαδή που επηρεάζουν την κοινωνικό - οικονομική κατάσταση των νέων.

 Δεν είναι τυχαίο που σήμερα, εκτός από
  εκπροσώπους οργανώσεων νεολαίας, συμμετέχουν στη Σύνοδο εκπρόσωποι από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες.


Για την επίτευξη των στόχων μας απαιτείται να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις και την εμπειρογνωμοσύνη όλων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σημερινή Σύνοδο υποδηλώνει την προσήλωση της Κυβέρνησης στην προσπάθεια για αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει η πολιτεία προς του νέους. Έχουμε επίσης σήμερα μαζί μας την Επικεφαλής του Τμήματος Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός Οργανισμού με ιστορία δεκαετιών στη διαμόρφωση πολιτικής για τη νεολαία. Αναμφίβολα, η υποστήριξη του Συμβούλιου της Ευρώπης στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που έχουμε αναλάβει στον τομέα της νεολαίας, θεωρείται πολύ σημαντική.