12/5/15

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου


Η επικείμενη έναρξη των συνομιλιών στις 15 Μαΐου πρέπει να αποτελέσει μια νέα ουσιαστική προσπάθεια για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Σαράντα ένα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, 41 χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής, πρέπει να σηματοδοτήσουν μια διαδικασία συνομιλιών που θα τερματίζει την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Είναι, ως εκ τούτου, η ώρα της ενεργοποίησης πιέσεων προς την Τουρκία από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα. Η νέα αυτή φάση των συνομιλιών αποτελεί και μια πρώτη δοκιμασία για τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μ. Ακκιντζί.

Αναμένουμε ότι θα εγκαταλείψει προηγούμενες συμπεριφορές ευθυγράμμισης προς τις εντολές της Άγκυρας.

Αναμένουμε ότι θα συμπεριφερθεί με βάση τις διαχρονικές του θέσεις για λύση που θα εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Η λύση για να είναι πράγματι βιώσιμη και να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, πρέπει απαραίτητα να προβλέπει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. Αλλά, και την εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στη βάση του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να υπερασπίσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα του κυπριακού λαού, στη βάση των κανόνων του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.
______________