28/5/15

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα για φιλικούς διακανονισμούς με Τουρκοκύπριους

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα
για φιλικούς διακανονισμούς με Τουρκοκύπριους

 
Σε απάντηση άρθρου με τίτλο «Υποχρέωση του κράτους ακόμα οι φιλικοί διακανονισμοί με Τ/Κ – Απειλή απώλειας χρήσης», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» ημερ. 28.5.2015, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Στην προκειμένη περίπτωση διακανονισμού που έγινε με τη συμβολή της Νομικής Υπηρεσίας, δεν υπάρχουν κληρονόμοι που αποποιήθηκαν και οι οποίοι διαμένουν στα κατεχόμενα όπως διαλαμβάνεται στο δημοσίευμα. Όλοι οι κληρονόμοι που αποποιήθηκαν προς όφελος του Τουρκοκύπριου (με βρετανική υπηκοότητα) / τελικού αποδέκτη, βρίσκονται μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο   και τούτο επιβεβαιώθηκε τόσο από γραπτά στοιχεία που υπέβαλαν οι αιτητές, όσο και από διεξαχθείσα έρευνα.

Όπως επανειλημμένα δηλώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών/Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών, η πολιτική που εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο 2013 για τέτοιους διακανονισμούς αφορά περιπτώσεις που οι πρωτογενείς ιδιοκτήτες απεβίωσαν προ του 1974 ή απεβίωσαν μετά στο εξωτερικό ή στις ελεύθερες περιοχές όπου ήταν εγκατεστημένοι και όλοι οι κληρονόμοι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ή των ελεύθερων περιοχών και δεν   κατέχουν Ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι η τ/κ οικία που αποδόθηκε στον αιτητή δεν παραχωρήθηκε νόμιμα σε εκτοπισμένο, αλλά διέμενε εκεί ηλικιωμένη, συγγενικό πρόσωπο της αδειούχου η οποία απεβίωσε, και η Υπηρεσία προχώρησε στη χορήγηση της αναγκαίας βοήθειας για μεταστέγαση της».

_____________