12/5/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Damian Roderic Todd.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Todd δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να συμβάλει, με κάθε τρόπο, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, μετά την οποία ανακοινώθηκε η επανέναρξη των συνομιλιών.

Πρόσθεσε ότι «η Βρετανία είναι πρόθυμη να πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τη διαδικασία», εν μέρει διότι είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εν μέρει διότι είναι εγγυήτρια δύναμη, αλλά και διότι η Βρετανία και η Κύπρος έχουν εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των λαών τους.

Ερωτηθείς για εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία, ο Ύπατος Αρμοστής είπε ότι οι διαπραγματεύσεις τίθενται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι όλοι εργάζονται στη βάση ενός συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Σε ερώτηση κατά πόσο η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ο κ. Todd είπε ότι «κάθε χώρα της ΕΕ υιοθετεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Άρα, ναι, φυσικά. Ωστόσο, πρέπει να βρούμε μια λύση εδώ για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η ΕΕ έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο εδώ».

______________