21/5/15

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην Παγκύπρια Τελετή Βράβευσης των παραλιών με τη Γαλάζια Σημαία Δημοτικά



Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην Παγκύπρια Τελετή Βράβευσης των παραλιών με τη Γαλάζια Σημαία

Δημοτικά Μπάνια Πάφου, 21/5/2015
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι, στην Παγκύπρια τελετή βράβευσης των παραλιών με τη Γαλάζια Σημαία, που γίνεται σήμερα στα Δημοτικά Μπάνια Πάφου, μετά από πρόσκληση, του Δημάρχου Πάφου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας και της Κυπριακής Ένωσης Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος CYMEPA.
Η Γαλάζια σημαία είναι ένας διεθνής θεσμός που επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια. Αποτελεί σύμβολο οργανωτικής και περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας. Είναι πραγματικά ένα σημαντικό επίτευγμα το γεγονός ότι 57 από τις 113 περιοχές των νερών κολύμβησης μας, πέραν από την εξαιρετική ποιότητα πληρούν ακόμη και τα κριτήρια βράβευσης με γαλάζια σημαία, κάτι που είναι πολύ ξεχωριστό και για ακόμη μια φορά πρωτιά για την χώρα μας.
Η CYMEPA, ως πρόεδρος του Εθνικού Κριτή, πρωτοστατεί σε αυτόν το πολύ σημαντικό θεσμό, ενώ η ενεργός συμμετοχή του Τμήματος Περιβάλλοντος διασφαλίζει την υψηλή περιβαλλοντική σημασία και αξία του θεσμού.
Το Υπουργείο, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, συντονίζει και έχει τη γενική ευθύνη για την εφαρμογή του περί της Διαχείρισης της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης Νόμου του 2008, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης.
Η παρακολούθηση των υδάτων μας, είναι εξόχως σημαντική αφού άπτεται τομέων όπως, η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ παράλληλα έχει άμεση σχέση με την οικονομία του τόπου, αφού η ποιότητα των νερών των θαλασσών μας  είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά, που σας πληροφορώ ότι, τα αποτελέσματα παρακολούθησης καταδεικνύουν  ότι και για το έτος 2014, η ποιότητα των κυπριακών νερών κολύμβησης ήταν εξαιρετικής ποιότητας, αφού σε επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η Κύπρος ανεδείχθη πρώτη με 100% συμμόρφωση ως προς τις πιο αυστηρές τιμές τις Οδηγίας. Πρόκειται  για τη 10η συνεχή χρονιά που η Κύπρος κρατάει την πρωτιά στην Ευρώπη με 100% συμμόρφωση ακόμη και με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της οδηγίας.
Τα αποτελέσματα αυτά εξήχθησαν, από την 1η Μαΐου μέχρι 31η Οκτωβρίου 2014, ενώ για αυτά έτυχαν παρακολούθησης 112 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της Ελεύθερης Κύπρου σε μηνιαία τουλάχιστον βάση
Όραμα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι η δημιουργία μιας γαλάζιας και αποδοτικής στη χρήση των πόρων οικονομίας που θα συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας μας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης στις παράκτιες περιοχές, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής και προστατεύοντας το περιβάλλον.
Για αυτήν την φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, που πλέον καθίσταται επιτακτική ανάγκη, πρέπει να εργαστούμε όλοι από κοινού Κυβέρνηση και Πολίτες, και σεβόμενοι το μέλλον που πρέπει να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές του τόπου μας, να προστατέψουμε τις παραλίες μας ως κόρη οφθαλμού.
Ως Υπουργείο επειδή ακριβώς αντιλαμβανόμαστε πως η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ευημερία του λαού μας: εργαζόμαστε μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για να αντιμετωπίσουμε τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που απειλούν τις θάλασσες μας αλλά και για να προβάλουμε ακόμη περισσότερο τον πολύτιμο αυτό θησαυρό που η φύση μας χάρισε.
Για το σκοπό αυτό και μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Θάλασσα» 2014-2020, προβλέπεται μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση έργων και μέτρων που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου και της δημιουργίας προστατευόμενων περιοχών και κατασκευή τεχνητών υφάλων. 
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και το Κρατικό Χημείο για την πολύτιμη συνεισφορά τους για την εφαρμογή της Νομοθεσίας και την συνεργασία με, τη CYMEPA, τα μέλη του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας, τις Κρατικές Υπηρεσίες και Τοπικές Αρχές για την προστασία ενός πολύτιμου πόρου που έχουμε.
----