20/5/15

Ομιλία Υπουργού Οικονομικών στο 10ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Ανεξάρτητης Συντεχνίας Εργαζομένων ΑΤΗΚ

Ομιλία Υπουργού Οικονομικών στο 10ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο
της Παγκύπριας Ανεξάρτητης Συντεχνίας Εργαζομένων ΑΤΗΚ


Θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για την ευκαιρία αυτή να απευθύνω χαιρετισμό στο σημερινό Συνέδριο της Παγκύπριας Ανεξάρτητης Συντεχνίας Εργαζομένων Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Π.Α.Σ.Ε. ΑΤΗΚ). Γνωρίζετε ότι με την ηγεσία της Π.Α.Σ.Ε., όπως και με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις της CYTA , βρισκόμαστε τους τελευταίους μήνες σε γόνιμο και συνεχή διάλογο.

Χαίρομαι που έχω σήμερα την ευκαιρία να απευθυνθώ σε ένα διευρυμένο ακροατήριο μελών της Οργάνωσης και να μεταφέρω κάποια μηνύματα εκ μέρους της Κυβέρνησης που τα θεωρώ σημαντικά. Πριν από κάθε άλλο, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου προς το σύνολο των εργαζομένων της CYTA , αλλά και την αναγνώρισή μου για τη συνεισφορά των εργαζομένων, τη δική σας συνεισφορά, στην ανάπτυξη του Οργανισμού.

Η CYTA ήταν ανέκαθεν ένας μεγάλος και σημαντικός οικονομικός Οργανισμός του τόπου μας. Για δεκαετίες κρατικό μονοπώλιο, η CYTA καλείται σήμερα να ανταγωνιστεί σε μια ανοικτή αγορά, αλλά και να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να διατηρεί ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς σε τομείς, όπου η τεχνολογική πρόοδος και η  διαφοροποίηση δεδομένων είναι ραγδαία.

Η νέα εποχή δημιουργεί σημαντικότατες ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσουμε, αλλά και κινδύνους που πρέπει να αποφύγουμε. Οι ευκαιρίες σχετίζονται με τη μετάβαση της CYTA σε ένα νέο καθεστώς με την προσαρμογή του Οργανισμού στα δεδομένα της εποχής, μέσω της αποκρατικοποίησης και της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή, ακολουθώντας έτσι τον δρόμο όλων ουσιαστικά των πρώην κρατικών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών στον χώρο της Ευρώπης.

Κίνδυνοι σχετίζονται με την αδράνεια και την παραμονή σε δομές και διαδικασίες περασμένων δεκαετιών και με την ψευδαίσθηση ότι η προσκόλληση στο παρελθόν μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον.

Σε αυτήν την πορεία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων είμαστε, όπως έχω πει, σε συνεχή διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της CYTA με στόχο όχι τη διαπραγμάτευση της όποιας έκπτωσης στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αλλά την πλήρη διασφάλισή τους μέσα από πρακτικά εφαρμόσιμες ρυθμίσεις.

Επιγραμματικά, μπορώ να αναφέρω πως οι άξονες της Κυβερνητικής πρότασης που βασίζονται στη διακηρυγμένη θέσης της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι οι εξής: Η νέα κρατική εταιρεία θα ιδρυθεί παράλληλα με τον δημόσιο οργανισμό, η οποία και θα αναλάβει το μεγαλύτερο εύρος των υπηρεσιών που σήμερα προσφέρει η CYT Α. Σε αυτή την εταιρεία θα επιδιωχθεί, στη συνέχεια, η συμμέτοχη στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτών. Οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα και την επιλογή, εθελούσια, να αποχωρήσουν από τον δημόσιο οργανισμό, εγκαταλείποντας το σημερινό τους καθεστώς και να μετατραπούν σε εργαζόμενους αυτής της νέας εταιρείας, λαμβάνοντας ελκυστικό πακέτο κινήτρων. Οι εργαζόμενοι θα έχουν, επίσης, το δικαίωμα και την επιλογή της εθελούσιας αφυπηρέτησης και πάλι στη βάση ενός ικανοποιητικού σχεδίου κινήτρων. Οι εργαζόμενοι όμως θα έχουν και το ξεκάθαρο δικαίωμα διατήρησης της σημερινής τους ιδιότητας και των σημερινών δικαιωμάτων τους, συνεχίζοντας την απασχόλησή τους είτε στη δημόσια υπηρεσία, είτε ακόμα στην ίδια εταιρεία στο πλαίσιο ρύθμισης που θα προσδιοριστεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα έχουν ευκαιρίες και επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα είναι για όλους πλήρως εξασφαλισμένα. Σε καμία περίπτωση εργαζόμενος δεν θα χάσει τη σημερινή ιδιότητα και το καθεστώς του παρά μόνο αν ο ίδιος το επιλέξει. Και σε καμία περίπτωση ασφαλώς εργαζόμενος δεν πρόκειται να απολυθεί.

Δεν θα ήταν ορθό και ούτε προσφέρεται το βήμα για να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλεται μια σοβαρή προσπάθεια για προσδιορισμό ρυθμίσεων που να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, τις υποχρεώσεις του κράτους, τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και την προοπτική της CYTA και των εργαζομένων.

Με τον ίδιο τρόπο, θεωρώ, πως πρέπει να χειριστούμε και ένα δεύτερο επιμέρους ζήτημα που σχετίζεται με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση νομοθεσία για τους δημόσιους οργανισμούς, όσους οργανισμούς, δηλαδή, αντικειμενικά, δεν μπορούν να ακολουθήσουν την προοπτική της αποκρατικοποίησης.

Έχουν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα ανησυχίες, αλλά και ανακρίβειες και υπερβολές. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία   πρόνοια που περιορίζει ή αλλοιώνει εργασιακά δικαιώματα, που διαφοροποιεί τις δομές των δημοσίων οργανισμών ή που περιορίζει τις εξουσίες της Βουλής. Εάν υπάρχει κάτι ανάλογο θα πρέπει να υποδειχθεί και, βεβαίως, δεν θα είχα καμία ένσταση, να διορθωθεί. Υπάρχουν, όμως ρυθμίσεις που ενισχύουν τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τον αποτελεσματικό και αξιόπιστο οικονομικό έλεγχο. Ρυθμίσεις που, μεταξύ άλλων, στόχο έχουν να αποτρέψουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης που έχουν δημιουργήσει ζημιές εκατομμυρίων, τις οποίες ο φορολογούμενος πολίτης φορτώνεται και που δυστυχώς έχουν «τραυματίσει» αρκετούς δημόσιους οργανισμούς, περιλαμβανομένου και του δικού σας, στο πρόσφατο παρελθόν.      

Η χώρα μας είναι σε ένα κρίσιμο και   καθοριστικό σταυροδρόμι. Είτε θα συνεχίσουμε στην πορεία διόρθωσης και προοπτικής, μια πορεία που ήδη άρχισε να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα, είτε θα παρασυρθούμε ξανά στην αδιέξοδη οδό της δογματικής άρνησης και των συνθημάτων, είτε θα εντείνουμε τις προσπάθειες με σοβαρότητα, με αποφασιστικότητα και με αυτοπεποίθηση, είτε θα διολισθήσουμε ξανά στην αβεβαιότητα, την αστάθεια και την κρίση.

Από τη μια είμαι αισιόδοξος επειδή παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, καταφέραμε τα τελευταία χρόνια, με κοινές αποφάσεις ευθύνης, να καλύψουμε σημαντική απόσταση. Από την άλλη ανησυχώ, επειδή καταγράφονται συμπεριφορές που καταδεικνύουν ότι δεν μάθαμε από τα λάθη μας, που θεωρούν πως η σταθεροποίηση και η προοπτική ανάκαμψης που με κόπο και με τις θυσίες των συμπολιτών μας πετύχαμε είναι η ευκαιρία για να επανέλθουμε, ξανά, σε εκείνες ακριβώς τις πρακτικές και τις νοοτροπίες που οδήγησαν την οικονομία μας στον εκτροχιασμό.

Οι ευθύνες όλων μας είναι μεγάλες και αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι η διάθεση για συνεργασία και αλληλοσεβασμό. Ευχαριστώντας σας ξανά για την πρόσκληση, εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία στην Π.Α.Σ.Ε. ΑΤΗΚ και στο Συνέδριό σας και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα, αλλά ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, για το καλό των εργαζομένων, αλλά και για το γενικότερο καλό του τόπου μας.