30/4/15

Μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς


Μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς


Η 1η του Μάη είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές του Μάη του 1886 συμβολίζουν τον αδιάκοπο αγώνα των εργαζομένων, για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, για κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά συμπίπτει με δύσκολες στιγμές για τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο, την Ευρώπη και την Κύπρο. Η πατρίδα μας εκτός από την τουρκική στρατιωτική κατοχή, έχει υπαχθεί στα δεσμά μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, με επιτήρηση ενός μη δημοκρατικά νομιμοποιημένου θεσμού, της Τρόικας, που επιβάλλει συνεχώς ανάλγητα μέτρα, υποβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο του λαού μας.

Η οικονομική κρίση εξακολουθεί να πλήττει σοβαρά την κυπριακή οικονομία. Το εισόδημα μειώνεται. Η ανεργία καλπάζει. Η ανάπτυξη είναι καθηλωμένη.  

Ο κατασκευαστικός τομέας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επενδυτική δραστηριότητα εξακολουθούν να δεινοπαθούν.

Είναι ώρα για στροφή σε μια αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Κυρίαρχος στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και η αντιμετώπιση της κρίσης μέσα από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη. Τα φορολογικά μέτρα και η συνεχής λιτότητα πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία. Τα οικονομικά βάρη από την κρίση πρέπει να τα επωμίζονται εκείνοι, των οποίων οι ώμοι είναι σε θέση να τα σηκώσουν.

Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη νέων παραγωγικών κλάδων στον τομέα των υπηρεσιών, τη δημιουργία σύγχρονων βιομηχανικών μονάδων, με άξονες την καινοτομία, τις σύγχρονες τεχνολογίες και την έμφαση στην πράσινη οικονομία.

Η απάντηση στην οικονομική κρίση που πλήττει σήμερα ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι ο εξανθρωπισμός μιας απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης, η πρόταξη της αλληλεγγύης, της ανακατανομής του πλούτου, η δημοκρατία, η ρύθμιση των αγορών, η υποταγή της οικονομίας της αγοράς στις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διακηρύσσουμε αυτή την κορυφαία και ιστορική επέτειο του εργατικού Κινήματος, τη συμπαράταξη και αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους, για ελευθερία, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικό έλεγχο και ισότητα ευκαιριών για πρόοδο και δημιουργία.

Για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για την Κύπρο, για ένα καλύτερο μέλλον, τη μάχη της ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους, τη μάχη της προόδου της χώρας.

Αλλά και για μια νέα στρατηγική στη διαχείριση του μεγάλου εθνικού μας θέματος. Για να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και να συναινέσει σε λύση στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Σε αυτή την κορυφαία γιορτή των εργαζομένων, στέλλουμε το μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης της Ευρώπης. Προς πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου.

Ενωμένοι για την Κύπρο, την ευημερία και την ανάπτυξη για όλους, ενωμένοι για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.