29/4/15

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη


Η Κυπριακή Δημοκρατία ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, μέσα από τις προσπάθειες και τις θύσεις των συμπολιτών μας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άντληση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με την έκδοση χθες ομολόγου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός ανέφερε:

Ερώτηση: Κάνατε ήδη δήλωση χθες, εκφράζοντας την ικανοποίησή σας για αυτήν την άντληση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την κυπριακή οικονομία. Αυτό τι σημαίνει; Ότι επιβεβαιώνονται οι Fitsch ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα δις του κυπριακού Μνημονίου;

Απάντηση: Όχι, είναι εντελώς άσχετο. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε πράγματι το σύνολο του ποσού του μνημονιακού προγράμματος, αλλά για άλλους λόγους, ο βασικότερος εκ των οποίων είναι ότι οι τράπεζές μας δεν χρειάστηκαν επιπρόσθετη κρατική στήριξη. Έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί, κυρίως με ιδιωτικά κεφάλαια. Επίσης, λόγω του ότι το έλλειμμα έχει ελεγχθεί, έχει περιοριστεί. Και αυτός είναι ο λόγος: Είναι εντελώς διαφορετική η ανάγκη και η στόχευση της επανάκτησης της πρόσβασης της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, επειδή αυτό ακριβώς σχετίζεται με την επόμενη μέρα. Με την προοπτική, δηλαδή, έγκαιρα, μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, να ολοκληρώσουμε αυτό το Πρόγραμμα, έχοντας ήδη επανακτήσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία που χάσαμε πριν από κάποια χρόνια, την εξέλιξη δηλαδή που κατέστησε αναγκαίο το Μνημονιακό Πρόγραμμα ευθύς εξ αρχής. Αυτό είναι το σημαντικό της χθεσινής εξέλιξης: Ότι δηλαδή μέσα από τις προσπάθειες και τις θυσίες των συμπολιτών μας, των επιχειρήσεων του τόπου, των εργαζομένων, αλλά και μέσα από τις πολιτικές για μεταρρύθμιση και εξυγίανση της οικονομίας, ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Καταγράφεται πλέον μια θετική προοπτική για την Κύπρο, εκεί που υπήρχε μια αποστροφή στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και άρνηση χρηματοδότησης της Κύπρου, τώρα καταγράφεται αυτή η θετική προοπτική, που, όπως έχω πει, αν συνεχίσουμε στην ίδια σοβαρή και υπεύθυνη πορεία και ολοκληρώσουμε με επιτυχία και απαλλαγούμε από την εξάρτηση που έχουμε από τους δανειστές μας, αλλά και να δημιουργήσουμε, το κυριότερο, με αυτόν τον τρόπο, ένα σταθερό θετικό περιβάλλον για επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα που θα μας οδηγεί στην ανάκαμψη.

Ερώτηση: Σε ένα δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφέρεται ότι διεθνείς αναλυτές σχολίαζαν την άντληση του ενός δισεκατομμυρίου και το επιτόκιο, το οποίο τελικά καθορίστηκε. Σημείωναν ορισμένοι ότι αν δεν υπήρχαν φόβοι για εξάρτησή μας από την Ελλάδα, αυτή η έκδοση ομολόγου μπορεί να ήταν ακόμα πιο επιτυχής. Αυτή ήταν η μία πλευρά. Η άλλη ήταν ότι αποδεικνύεται ότι, κάποιοι τουλάχιστον, θεωρούν ότι δεν εξαρτόμαστε απόλυτα από την Ελλάδα και για αυτό επένδυσαν σε αυτό το ομόλογο.

Απάντηση: Δεν έχω διαβάσει αυτήν την ανάλυση, αλλά το πρώτο που θα ήθελα να πω είναι ότι ασφαλώς όλοι ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις, σε σχέση με την Ελλάδα και δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε αρνητικότατες εξελίξεις. Το δεύτερο, όμως, είναι πως θεωρώ ότι συγκεκριμένες κινήσεις του τελευταίου διαστήματος έχουν επιβεβαιώσει πως, ασχέτως περιφερειακών δεδομένων ή εξελίξεων, η πορεία της κυπριακής οικονομίας είναι πλέον σταθερή και θετική.

Το γεγονός ότι αυτόν τον μήνα, ήρθησαν όλα τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές και τώρα μπορούμε να δανειστούμε ένα δισεκατομμύριο, ένα τεράστιο ποσό για τα μεγέθη της κυπριακής οικονομίας, από τις διεθνείς αγορές, με ένα επιτόκιο, το οποίο μπορούσε ή μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω στο επόμενο διάστημα, αλλά είναι καλύτερο από αυτό, με το οποίο η Κύπρος δανειζόταν και τους καλούς καιρούς. Συνεπώς, αυτές οι εξελίξεις που συμβαίνουν τώρα μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δείχνουν ακριβώς τη θετική προοπτική της κυπριακής οικονομίας, δύο χρόνια μετά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Ξέρω από πρώτο χέρι, είμαι ο πρώτος που αναγνωρίζω και το λέω καθαρά, πως εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Δεν ξεπερνιούνται τα προβλήματα επειδή καταφέραμε να δανειστούμε από τις αγορές. Είναι όμως ένα άλλο σταθερό άλλα σοβαρό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή της οικονομικής διόρθωσης και τη δημιουργία νέας προοπτικής. Είναι με τέτοιες πράξεις, με τέτοιες κινήσεις, μελετημένες, προγραμματισμένες, που τις υλοποιούμε με προσήλωση και σίγουρα όχι με τα εύκολα λόγια, τα συνθήματα, τους λαϊκισμούς, την άρνηση, τα δράματα, που θα οδηγήσουμε τη χώρα μας μπροστά.

Συνεπώς, ναι, αυτό το σημείο, εγώ θα το υπογράμμιζα.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, τον οποίο ευχαριστήσατε χθες στην εκδήλωση της ΟΕΒ, τόνισε ότι είναι καλό αυτό που συνέβη, αλλά δανειζόμαστε διεθνώς, το θέμα είναι να αρχίσουμε να δανειζόμαστε κι εδώ στην Κύπρο, οι εγχώριοι επενδυτές, ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη.

Απάντηση: Και συμφωνώ. Και θα επαναλάβω τις ευχαριστίες μου προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που με την υπεύθυνη στάση τους και τις υπεύθυνες αποφάσεις τους, επέτρεψαν και διευκόλυναν τη συνέχιση αυτής της πορείας διόρθωσης της οικονομίας μας. Και συμφωνώ πως αντικειμενικός σκοπός πρέπει να είναι η μετάδοση αυτών των θετικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και αυτό όμως, θα συμβεί μέσα από την ίδια πολιτική των μεταρρυθμίσεων, της εξυγίανσης, των κινήσεων που επανακτούν την εμπιστοσύνη προς την οικονομία μας και σίγουρα, όχι με το αντίθετο. Και σίγουρα, όχι με τον όποιο, άλλο τρόπο. Και σίγουρα, όχι με τους λαϊκισμούς και την άρνηση.

Μια οικονομία που η ίδια, ως κράτος, δεν μπορεί να δανειστεί, είναι υποβαθμισμένη και αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, δεν μπορεί να έχει την προσδοκία πως θα δει την πραγματική της οικονομία –τις επιχειρήσεις της και τα νοικοκυριά της- να μπορούν επίσης να παίρνουν ανάσες, για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους. Είναι, συνεπώς, με αυτόν τον τρόπο, τον δύσκολο, τον σταδιακό και τον απαιτητικό, αλλά που φέρνει αποτελέσματα, που θα τα καταφέρουμε.

Ερώτηση: Πρέπει σε αυτήν την προσπάθεια να εντάξουμε και τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας, αλλάξατε άποψη, μετανιώσατε που δεν έγινε κάτι τέτοιο νωρίτερα; Αναφέρομαι στα όσα είπατε χθες στην εκδήλωση της ΟΕΒ, σε απάντηση μάλιστα εισήγησης του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου.

Απάντηση: Όχι, δεν έχω αλλάξει άποψη. Ευθύς εξ αρχής, αυτή ήταν η θέση της Κυβέρνησης και θα σας παραπέμψω στην ειδησεογραφία του καλοκαιριού του 2013, όταν η Κυβέρνηση παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είχαμε επικριθεί για αυτήν την προώθηση αυτού του ενδεχόμενου. Συνεπώς, όχι, δεν έχουμε αλλάξει άποψη. Ήταν και παραμένει θέση μας πως αυτή θα ήταν μια προοπτική που θα διευκόλυνε τη διαχείριση, και σε ένα μεγάλο βαθμό προβληματικού, δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Όμως και αυτό το ζήτημα δεν είναι με τα λόγια που μπορεί να δημιουργηθεί. Ένας τέτοιος οργανισμός διαχείρισης χρειάζεται σημαντικότατα κεφάλαια και αυτό είναι το σημείο, το οποίο δεν καταφέραμε παρά τη διερεύνηση και την προώθηση του θέματος να το λύσουμε. Και δεν θεωρώ πως πρέπει να είναι η πρώτη και εύκολη λύση και αυτήν την ανάγκη των πολλών εκατομμυρίων να την φορτωθεί ο φορολογούμενος πολίτης, μέσω δηλαδή δημόσιου χρήματος.

Συνεπώς, είναι μια προοπτική που παραμένει στην ατζέντα, που εξακολουθεί να θεωρείται χρήσιμη, όμως δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί και σίγουρα δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί με δημόσιο χρήμα. Ίσως, όμως, και αυτό είναι που ανέφερα χθες, να έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται προοπτικές για δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος με ιδιωτικά κεφάλαια. Ίσως αυτό θα είναι κάτι που θα μπορέσουμε να εξετάσουμε.