24/4/15

Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας αναφορικά με την εκστρατεία καταπολέμησης των κουνουπιών


Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας αναφορικά
 με την εκστρατεία καταπολέμησης των κουνουπιών


Το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή τα πρόσφατα παράπονα που έχουν υποβληθεί στις Υγειονομικές Υπηρεσίες σε σχέση με την ενόχληση από τα κουνούπια, επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό ότι οι πολύ ασταθείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή (ψηλές θερμοκρασίας με ταυτόχρονη βροχόπτωση), ευνοούν την εκκόλαψη κουνουπιών τόσο σε γνωστές στις Υγειονομικές Υπηρεσίες εστίες, στις οποίες γίνεται οργανωμένη καταπολέμηση, όσο και σε νέες εστίες κυρίως εντός κατοικημένων περιοχών, οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις Υπηρεσίες με σκοπό τη λήψη μέτρων.
 
Ως εκ τούτου, η συμβολή των πολιτών στην προσπάθεια για μείωση της οχληρίας από τα ενοχλητικά τσιμπήματα κουνουπιών είναι πολύ σημαντική, λαμβάνοντας απλά και πρακτικά μέτρα τόσο στις κατοικημένες περιοχές όσο και σε άλλους χώρους εργασίας, ως ακολούθως:
                                                       
Μείωση των εστιών ανάπτυξης :

·        Απομάκρυνση ή καταστροφή όλων των δοχείων (κουβάδων, γουρνών, ποτίστρων, ανθοδοχείων, μπουκαλιών, παλαιών ελαστικών κλπ), τα οποία είναι δυνατόν να συγκεντρώσουν νερό. Δοχεία, τα οποία είναι χρήσιμα, πρέπει να είναι αναποδογυρισμένα ή με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα, έτσι ώστε να μην συγκεντρώνουν νερό, ενώ δοχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για τη φύλαξη νερού πρέπει να διατηρούνται κλειστά, με κατάλληλα καπάκια που να μην  επιτρέπουν την   είσοδο εντόμων.
·        Η αντικατάσταση ή η συντήρηση των κατεστραμμένων καπακιών των βόθρων και όλων των αποχετευτικών συστημάτων θεωρείται μεγάλης σημασίας. Το γρασάρισμά τους και ακολούθως το ερμητικό τους κλείσιμο είναι απαραίτητα.   Προσοχή, επίσης, πρέπει να δίνεται στον αγωγό εξαερισμού του βόθρου, όπου το στόμιο αυτού θα πρέπει να είναι καλυμμένο με δικτυωτό πλέγμα. Τα φρεάτια αποχετεύσεων εκεί όπου χρειάζεται θα πρέπει να ψεκάζονται συχνά, ιδίως τους θερμούς μήνες, με κατάλληλα προνυμφοκτόνα.
·        Η επιδιόρθωση ή η αντικατάσταση των κατεστραμμένων/οξειδωμένων υδαταποθηκών (ντεπόζιτων) είναι υψίστης σημασίας.
·        Τοποθέτηση μικρών ψαριών ( Gambusia affinis ) ή άλλου είδους ψαριών σε μικρές δεξαμενές και σιντριβάνια ή ψεκασμός των χώρων αυτών με κατάλληλα εντομοκτόνα βιολογικής δράσης.

Προστασία από τα έντομα (κουνούπια ):
·        Τοποθέτηση δικτυωτών πλεγμάτων προστασίας από έντομα, σε εξωτερικές πόρτες και παράθυρα, όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό.
·        Σωστή χρήση ενδεδειγμένων εντομοκτόνων τύπου αεροζόλ.
·        Χρησιμοποίηση ηλεκτρικών ή άλλου είδους κουνουπιέρων.
·        Χρήση κατάλληλων εντομοαπωθητικών ουσιών, οι οποίες κυκλοφορούν υπό μορφή αεροζόλ, λαδιού, κρέμας, κτλ.
·        Ένδυση με κατάλληλο ρουχισμό, ο οποίος να καλύπτει όσο το δυνατό περισσότερα μέρη του σώματος.
·        Καθαρισμός της άγριας βλάστησης, η οποία προσφέρει καταφύγιο στα κουνούπια.
 
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας συνεχίζουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου την εφαρμογή των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών παγκύπρια, τα οποία επεκτείνονται σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και στις νεκρές ζώνες. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και από τους αρμόδιους Υγειονομικούς Επιθεωρητές των Δήμων, στις περιοχές που βρίσκονται εντός ορίων τους.