30/4/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
δέχθηκε τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου


Την επίσπευση του νομοσχεδίου για την εγκαθίδρυση του Πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου ζήτησε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Μύρωνας Νικολάτος από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου, σε συνάντηση που είχαν, σήμερα, στο γραφείο του κ. Ομήρου, στη Βουλή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι δύο συντεταγμένες εξουσίες, η δικαστική και η νομοθετική, πρέπει να βρίσκονται σε επαφή, δεδομένου ότι η μεν Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νόμους, η δε δικαστική εξουσία είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να είναι ο τελικός κριτής της συνταγματικότητας αυτών των νόμων.

Τόνισε, εξάλλου, ότι η δικαστική εξουσία, η δικαιοσύνη ευρύτερα, είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμησή του στον ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει η δικαστική εξουσία από της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ιδιαίτερα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η δικαστική εξουσία εξακολουθεί να έχει το τεκμήριο της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας, διαδραματίζοντας αυτόν τον ρόλο κατά τρόπο αδέκαστο. Γι’ αυτό, θέλω να εκφράσω τη στήριξή μας στο έργο της», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να την περιφρουρήσουμε και να τη διαφυλάξουμε.

Από την πλευρά του, ο κ. Νικολάτος διαβεβαίωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, έχοντας πλήρη επίγνωση του καθήκοντός του, κάνει ό,τι είναι δυνατό για την ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης. Ανέφερε δε πως η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής έχει να κάνει με το θέμα αυτό –την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης-, και συγκεκριμένα, για να παρακαλέσουν όπως γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για την επίσπευση, όσο είναι δυνατόν, του νομοσχεδίου για την εγκαθίδρυση του Πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, «καθώς, θα πάρει μεγάλο μέρος του φόρτου του Ανωτάτου και θα επιτρέψει σε αυτό και κατ’ επέκταση, στα υπόλοιπα Δικαστήρια της Κύπρου, να διεκπεραιώνουν καλύτερα και ταχύτερα τις υποθέσεις τους».

«Η Δικαιοσύνη είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου μας και της σημασίας που έχει να υπάρχει πάντοτε μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική εξουσία», κατέληξε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

-------------------------