15/4/15

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα ύποπτα περιστατικά σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στα κατεχόμενα

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα ύποπτα
περιστατικά σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στα κατεχόμενα

 
Με αφορμή δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο για δύο ύποπτα περιστατικά σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που παρουσιάσθηκαν στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Με βάση πληροφορίες από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, πρόκειται για δύο ύποπτα περιστατικά με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια (σποραδική μορφή της νόσου Creutzfeldt - Jacob ).

Σύμφωνα με την πληροφόρηση, ο ένας ασθενής απεβίωσε και έχουν σταλεί δείγματα για επιβεβαίωση της διάγνωσης, με τα αποτελέσματα να αναμένονται εντός των προσεχών ημερών.

Το σημείο επαφής για τα ύποπτα περιστατικά στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε συνεργασία με τα κρατικά νοσηλευτήρια. Η νόσος αυτή είναι σπάνια με συχνότητα ένα περιστατικό ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως.

Όπως είναι αντιληπτό, ο κίνδυνος μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό είναι εξαιρετικά μικρός καθώς η μορφή αυτή της νόσου δεν μεταδίδεται με την απλή καθημερινή επαφή με τον ασθενή. Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί μόνον όταν υγιές άτομο έρθει σε επαφή με νευρικό ιστό από πάσχοντα, όπως στην περίπτωση μεταμοσχεύσεων συγκεκριμένων ιστών. Ιστοί που σχετίζονται με υψηλή μολυσματικότητα είναι ο εγκέφαλος, το μάτι και ο νωτιαίος μυελός.
_________________