28/4/15

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος


Την ελπίδα ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται από σήμερα, μέσα στο επόμενο τριήμερο θα έχει επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα υδροδότησης της Λευκωσίας εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κουγιάλης ερωτηθείς είπε ότι «από την περασμένη Παρασκευή η τεχνική βλάβη έχει επιδιορθωθεί.

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας λαμβάνει όλες τις ποσότητες που απαιτούνται για την υδροδότηση της Λευκωσίας. Αντιλαμβάνομαι ότι και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα για να υδροδοτήσουν τη Λευκωσία, λόγω πίεσης και υψομετρικών διαφορών.

Ευελπιστώ ότι με αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται από σήμερα μέσα στο επόμενο τριήμερο θα έχει επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα και από κει και πέρα θα γίνουν δύο πράγματα. Το ένα είναι μια έρευνα που θα διερευνώνται τα αίτια για το πώς φτάσαμε ως εδώ, γιατί δεν μπορούμε να υδροδοτούμε τα νοικοκυριά της Λευκωσίας ενώ τα φράγματα είναι γεμάτα με νερό. Έχω ξεκινήσει την έρευνα από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, αυτή η έρευνα θα επεκταθεί και στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.

Η εκτίμησή μου, αν και είναι πρόωρη, είναι ότι δεν υπήρξε καλή προετοιμασία για αυτή την προγραμματισμένη διακοπή, αυτά θα τα δούμε στην πορεία. Το δεύτερο είναι ότι θα γίνει μια ευρεία σύσκεψη, όπου όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να λάβει τα μέτρα εκείνα και να κάνει τα έργα εκείνα που δεν θα μας ξαναφέρουν σε αυτή την κατάσταση.

Το ένα θέμα είναι του εναλλακτικού αγωγού τροφοδοσίας που θα ξεκινά από το Βασιλικό και θα έρχεται προς τη Λευκωσία. Έχω ήδη ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό την εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης η οποία και έχει ολοκληρωθεί. Είμαι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεως εδώ και τρεις μήνες σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί και η χρηματοδότηση αυτού του αγωγού. Φυσικά τα χρήματα δεν έχουν σχέση με το όλο έργο. Μόλις η μελέτη ολοκληρωθεί θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του αγωγού που θα πάρει τουλάχιστον δύο χρόνια και από εκεί και πέρα τόσο το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων όσο και το ΣΥΛ πρέπει να κάνουν βελτιωτικά έργα στα συστήματά τους και άλλη φορά πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι όταν κάνουν τέτοιου είδους εργασίες.

Χθες είχα μια σύσκεψη στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας. Οι άνθρωποι εκεί λένε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει αποκατασταθεί παντού. Αν το κοινό συνεργαστεί, δηλαδή στην κατανάλωση που είναι αχρείαστη αυτή τη ώρα, διότι δεν έχουν όλα τα νοικοκυριά νερό, τότε μπορεί να αποκατασταθεί η υδροδότηση και στο τελευταίο νοικοκυριό σε τρεις μέρες.  Ελπίζω ότι θα τελειώσουμε το συντομότερο δυνατόν».