18/4/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην τελετή των εγκαινίων του Γραμμικού Πάρκου Βαθκειάς

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
στην τελετή των εγκαινίων του Γραμμικού Πάρκου Βαθκειάς


Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που τελούνται σήμερα τα εγκαίνια ενός μεγαλεπήβολου έργου, του Γραμμικού Πάρκου Βαθκειάς, ενός εκ των πλέον σημαντικών έργων υποδομής και ανάπτυξης που εκτελέστηκε στην ανατολική περιοχή της Λεμεσού με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη.

Πρόκειται για έργο μεγάλης τοπικής σημασίας, το οποίο θα απολαμβάνουν οι δημότες όχι μόνο της Μέσα Γειτονιάς, αλλά και της ευρύτερης Λεμεσού, γενικότερα. Το Γραμμικό Πάρκο, του οποίου η πρώτη φάση εγκαινιάζεται σήμερα, είναι ένα όραμα δεκαετιών που γίνεται πραγματικότητα. Η ιδέα αυτού του ξεχωριστού έργου συνελήφθη πριν από 25 σχεδόν χρόνια και για την ολοκλήρωσή του, εργάστηκαν και συνεργάστηκαν μεταξύ τους όλοι οι Δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια, οι Κυβερνήσεις και οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, στις δυόμιση αυτές δεκαετίες.

Μοιράζομαι μαζί σας αυτή τη μεγάλη χαρά και εκφράζω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου προς όλους όσοι συνέβαλαν στην εκτέλεση ενός έργου που θα βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων και τον χαρακτήρα αυτής της περιοχής. Αλλά, ταυτόχρονα, διατυπώνω και το συνεχές ενδιαφέρον που πρέπει να επιδεικνύεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση για συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, σε μια κοινή προσπάθεια ενδυνάμωσης των δεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κεντρική Κυβέρνηση.  

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, θα το συνεχίσει και η παρούσα Κυβέρνηση με ακόμη εντονότερο βαθμό και ρυθμό, έτσι ώστε να δούμε τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να επιτελούν τον ρόλο για τον οποίον ετάχθησαν και για τον οποίο η Κυβέρνηση προωθεί την ενίσχυσή και τον εκσυγχρονισμό του.
Για την ενίσχυση της σχέσης κεντρικής και τοπικής διοίκησης, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σοβαρός διάλογος μεταξύ της Κυβέρνησης, της νομοθετικής εξουσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τα Τοπικά Συμβούλια δεν πρόκειται να επηρεαστούν και ότι μόνο όφελος θα προκύψει από την αναβάθμιση που με στοχοπροσήλωση και συνέπεια προωθούμε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη καταθέσει ενώπιον των κομμάτων προσχέδιο νομοσχεδίου και βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την αναζήτηση της κοινής εκείνης βάσης που θα οδηγεί στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκείνο που διαπιστώνουμε στις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις, είναι καλή θέληση και διάθεση για συνεργασία και συναίνεση, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα βαθμό μεταρρύθμισης που να είναι καθολικά αποδεκτός και να μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή. Αλλά, την ίδια στιγμή, να διασφαλίσουμε ότι ο πολίτης θα λαμβάνει ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες.

Άποψή μας είναι ότι μέσα από την πρότασή μας η οποία προνοεί τη διά νόμου συμπλεγματοποίηση - μια θέση που άρχισε να γίνεται αποδεκτή - θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, συνέργειες, εξοικονομήσεις, αλλά και ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Πρέπει να πω, επίσης, πως μέγα ρόλο στην αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όντας η Κύπρος πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδραματίζει και δυνατότητα που προσφέρεται για την αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ένωσης. Θέλω να θυμίσω την αύξηση, μετά τις επίμονες και επίπονες προσπάθειές μας, στο 95% της συνεισφοράς της Ευρώπης στα εκτελούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα, γεγονός που μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην απορρόφηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων που προσφέρονται για την ανάπτυξη της χώρας μας και μέσω αυτής, στην ενίσχυση της συνεργασίας της τοπικής και κεντρικής διοίκησης.

Κάθε φορά που εγκαινιάζουμε ένα αναπτυξιακό έργο, προσφέρουμε στον τόπο μας ακόμα ένα μέσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε. Η δημιουργία έργων ανάπτυξης και υποδομής, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Γι’ αυτό θα ήθελα δημόσια να συγχαρώ θερμά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξαιρετική δουλειά τους και ιδιαίτερα το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που σχεδίασε αυτήν, την πρώτη φάση του Γραμμικού Πάρκου Βαθκειάς. Όλοι μαζί έκαναν κατορθωτό σήμερα ο Δήμος Μέσα Γειτονίας να χαίρεται ένα έργο το οποίο πραγματικά, όχι μόνο κοσμεί τη Μέσα Γειτονιά, αλλά και ολόκληρη την περιοχή, καθώς και αναδεικνύει τη δράση και τον ρόλο που μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει.

Με υπερηφάνεια και ικανοποίηση λοιπόν, παραδίδουμε στους τοπικούς παράγοντες και τους κατοίκους του Δήμου το Γραμμικό Πάρκο, με τη βεβαιότητα ότι θα αξιοποιήσουν και θα απολαμβάνουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, αυτό το αξιόλογο έργο, το οποίο αποτελεί, ήδη, σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.

Η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση, στον βαθμό που τις επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας, να σταθεί αρωγός για να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί και η Δεύτερη Φάση του σπουδαίου αυτού έργου.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Πολιτεία αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζει κρισιμότατα οικονομικά προβλήματα. Γνωρίζετε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η παρούσα Κυβέρνηση έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. H χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα συνολικής κατάρρευσης και για πολλούς, η χρεοκοπία θεωρείτο δεδομένη και η έξοδος από το ευρώ αναπόφευκτη.

Τα όσα βιώσαμε στα δύο αυτά χρόνια, ήταν πρωτοφανή για την κυπριακή κοινωνία. Αλλά με την καταλυτική στήριξη των ιδίων των πολιτών και τη συνέργια όλων των κοινωνικών εταίρων, αλλά και με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και συνέπεια η Κυβέρνηση σταθεροποίησε την κατάσταση και αρχίζει να ξανακτίζει από τα συντρίμμια την κυπριακή οικονομία. Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί προεξοφλούσαν, η Κύπρος στάθηκε στα πόδια της και ήδη βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης.

Οι δείκτες της κυπριακής οικονομίας άρχισαν να διορθώνονται. Η καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη σημειώνει σημαντική βελτίωση, παράλληλα με την εφαρμογή κοινωνικών μέτρων στήριξης των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας και αντιμετώπισης της ανεργίας.

Προβλέπουμε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι περίοδος θετικής ανάπτυξης της οικονομίας. Έχουμε μακρύ και δύσκολο ακόμα δρόμο μπροστά μας, όμως αφήσαμε πίσω μας τη μελανή σελίδα της οικονομικής κρίσης. Οι μέρες μπροστά μας θα είναι πιο φωτεινές και ελπιδοφόρες.

 Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους θερμά για την εδώ παρουσία σας και να σας διαβεβαιώσω, για ακόμη μια φορά, για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του κράτους και της Κυβέρνησης για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την προώθηση έργων ανάπτυξης και υποδομής με συγχρηματοδότηση από εθνικούς πόρους αλλά και από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, έχουμε να πετύχουμε πολλά ακόμα, στο δρόμο για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Εγκαινιάζοντας το Γραμμικό Πάρκο Βαθκειάς, εύχομαι σε όλους να το χαίρεστε και είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν μέρες που θα υπάρξουν πολλά ανάλογα εγκαίνια σε όλη την Κύπρο.
__________

 Τον χαιρετισμό   διάβασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.