2/4/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στο 11 ο ετήσιο τουρνουά ποδοσφαίρου του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Παλαιμάχων Λευκωσίας

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στο 11 ο ετήσιο τουρνουά ποδοσφαίρου
του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Παλαιμάχων Λευκωσίας

 
Το Τουρνουά Ποδοσφαίρου του Ομίλου Παλαίμαχων Λευκωσίας και του Παγκύπριου Αντιναρκωτικού Συνδέσμου έχει καταστεί θεσμός στα κυπριακά αθλητικά δρώμενα και αποτελεί έξοχο παράδειγμα πρωτοβουλίας για παρότρυνση της κοινωνίας στον αγώνα υπέρ της πρόληψης και θεραπείας του εθισμού στα ναρκωτικά.  

Ως Κυβέρνηση χαιρετίζουμε θερμά τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και τασσόμαστε υπέρ όλων των στοχευμένων δράσεων που υποβοηθούν το έργο της οργανωμένης Πολιτείας για ενημέρωση και διαφώτιση σε σοβαρά, κοινωνικά ζητήματα.

Το θέμα της μάστιγας των ναρκωτικών βρίσκεται στο επίκεντρο των δημόσιων συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, με τη χρήση ουσιών εξάρτησης να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, τη δημόσια υγεία, τον κοινωνικό ιστό.

Στον αντίποδα, η ενασχόληση με τον αθλητισμό αποτελεί ιδανική δραστηριότητα για αποκατάσταση και διατήρηση της ψυχικής υγείας. Η διατήρηση της σωματικής και της ψυχικής υγείας μέσω της συνεργασίας για υλοποίηση υγιών, κοινών, ομαδικών στόχων συνδέονται άμεσα με την πρόληψη και την αποκατάσταση αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών, όπως και με τον εθισμό στα ναρκωτικά.

Η Στρατηγική 2013-2020 και το Σχέδιο Δράσης 2013-2016 αποτελούν εργαλεία κοινής προσπάθειας των κοινωνικών φορέων, των επαγγελματιών, των ατόμων που βιώνουν το πρόβλημα των εξαρτησιογώνων ουσιών, του κρατικού και του εθελοντικού τομέα για διαχείριση του προβλήματος.

Σημαντική παράμετρος σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η απάλειψη από το ουσιοεξαρτημένο άτομο της διάστασης του εγκληματία. Αναφορά που στιγμάτιζε κοινωνικά τα ουσιοεξαρτημένα άτομα και τα κρατούσε μακριά από τις θεραπευτικές υπηρεσίες.

Σήμερα, υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Υγείας, παρέχονται υπηρεσίες σωματικής αποτοξίνωσης και υποκαταστάτων, θεραπείας, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης μέσω κέντρων πρόληψης, θεραπευτικών μονάδων και συμβουλευτικών σταθμών. Οι δομές αυτές είναι στελεχωμένες από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και η αποτελεσματικότητά τους αξιολογείται από εμπειρογνώμονες. Η λειτουργία δε του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου ενισχύει τις υφιστάμενες δομές και συντονίζει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού/εθελοντικού τομέα με στόχο πάντοτε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προσφορά υπηρεσιών.

Στην προσπάθεια αυτή, ο εθελοντισμός αποτελεί σημαντικό συνθετικό. Με την ιδιαίτερη δυναμική που αναπτύσσει, ο εθελοντισμός αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο και συνεργάτη του κράτους, πεμπτουσία της οποίας είναι η ενεργός συμμετοχή του πολίτη στα κοινά.

Συγχαίρω την Οργανωτική Επιτροπή του 11 ου Τουρνουά Ποδοσφαίρου, τον Όμιλο Παλαίμαχων Λευκωσίας, τον Παγκύπριο Αντιναρκωτικό Σύνδεσμο, τους παλαίμαχους αθλητές μας που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και όλους όσους συνέβαλαν για την πραγμάτωση της σημερινής εκδήλωσης.

Ευχή μου το παράδειγμά σας να αποτελέσει εφαλτήριο που θα ωθήσει περισσότερους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να κρατηθούν μακρυά από βλαβερές για την υγεία εθιστικές ουσίες και συμπεριφορές.