18/3/15

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Καδής συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, στο Παρίσι

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Καδής συμμετείχε
στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, στο Παρίσι


"Εμείς, οι Υπουργοί Παιδείας και ο Επίτροπος Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να πορευόμαστε μαζί στη στήριξη των θεμελιωδών αξιών που βρίσκονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης: του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας (συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης), της Δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους   οι αρμόδιοι για την Παιδεία Υπουργοί της ΕΕ.

Η δήλωση αυτή ήταν το αποτέλεσμα της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ που έγινε στις 17 Μαρτίου στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή αναλήφθηκε από τη Γαλλίδα Υπουργό Παιδείας κα Naja t V allaud - B elcacem, με τη στενή συνεργασία της Λετονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή τα τελευταία τραγικά τρομοκρατικά γεγονότα στο Παρίσι και στη συνέχεια στην Κοπεγχάγη.

Απώτερος σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί ο ρόλος της εκπαίδευσης στην   ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, των εκπαιδευτικών και των γονιών στις πολιτικές που στρέφονται κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τη Σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν όλες οι χώρες της ΕΕ, χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. François Hollande .

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι "Σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη, η εκπαίδευση θα πρέπει να θεωρείται όχι μόνο ως διαδικασία   παροχής  γνώσεων για την προσωπική   ανάπτυξη των νέων και την προετοιμασία τους για την αγορά εργασίας αλλά και μέσο προετοιμασίας ενεργών πολιτών με αξίες που στηρίζουν τη δημοκρατική ζωή, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το άνοιγμα σε άλλους πολιτισμούς".

Τόνισε επίσης τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. "Η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των εκπαιδευτικών αποτελούν θεμελιώδεις παραμέτρους για την προώθηση της ενεργού   πολιτότητας και των   κοινών αξιών της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό έχουμε χρέος", συνέχισε ο Υπουργός, "να σχεδιάζουμε   κατάλληλα  προγράμματα  αρχικής και   συνεχούς κατάρτισης   για απόκτηση των δεξιοτήτων αυτών από τους εκπαιδευτικούς μας".

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Irina Bokova στην οποία εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Κύπρου για το έργο της UNESCO στους τομείς της εκπαίδευσης, της αειφόρου ανάπτυξης, του πολιτισμού, της   προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της εκπαίδευσης   για την ειρήνη.

Η Κύπρος, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει δεσμευτεί να συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα της UNESCO. Προωθεί επίσης την υλοποίηση Προγραμμάτων που αποσκοπούν στην εφαρμογή των Συμβάσεων και την ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα   προστασίας της παγκόσμιας κληρονομιάς, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Ο κ. Καδής τόνισε επίσης την ιδιαίτερη ευαισθησία της Κύπρου στα θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω και της ιδιαίτερης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στο νησί μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την καταστροφή/κλοπή σημαντικών στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.