6/3/15

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση απόδοσης τιμής στον δημοσιογράφο Άλεξ Ευθυβούλου

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη
στην εκδήλωση απόδοσης τιμής στον δημοσιογράφο Άλεξ Ευθυβούλου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να παρευρεθώ στη σεμνή και συγκινητική αυτή εκδήλωση προς τιμή ενός εκ των πατέρων της δημοσιογραφίας στην Κύπρο.
Η σημερινή απόδοση τιμής στον καταξιωμένο δημοσιογράφο Άλεξ Ευθυβούλου αποτελεί την ύψιστη και εγκυρότερη αναγνώριση ενός δημοσιογράφου στην Κύπρο και η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης τιμά ταυτόχρονα και τους ίδιους τους εμπνευστές αυτής της ιδέας, την Ένωση Συντακτών Κύπρου και ειδικότερα, τον Κλάδο Συνταξιούχων Δημοσιογράφων.
Ο Άλεξ Ευθυβούλου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο αεικίνητος δημοσιογράφος που με τον λόγο, την πέννα και την κάμερά του κατέγραψε όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν το νησί μας από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Η πολύχρονη δράση του δεν περιορίστηκε στην Κύπρο, αλλά επεκτάθηκε και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ήταν ο πολεμικός ανταποκριτής, ο εκδότης, ο περιβαλλοντιστής, ο φιλότιμος δημοσιογράφος, που με τη χαρακτηριστική γενειάδα του ταυτίστηκε με τη δημοσιογραφία του τόπου μας.
Γεννήθηκε το 1927 και μόλις στην ηλικία των 17 χρόνων, εμποτισμένος από τις ιδέες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, εντάχθηκε στο κυπριακό σύνταγμα που συστάθηκε από τους Κύπριους για να ενισχύσουν τον αγώνα κατά του Ναζισμού. Πέρασε δύο χρόνια στον στρατό, στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Εκείνες τις ημέρες, γράφει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του, «είχαμε την αίσθηση ότι πηγαίνοντας στον πόλεμο ήταν κάτι το ηρωικό».
Στην εξέλιξη της ζωής και εργαζόμενος ως δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής, ο Άλεξ κατάλαβε, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι «ο πόλεμος είναι η χειρότερη κατάρα». Και ήταν ακριβώς αυτό που προσπάθησε να μεταδώσει στους αναγνώστες του μέσα από τις ανταποκρίσεις, τα κείμενά και τις φωτογραφίες του.
Σπούδασε λογιστική με υποτροφία στο Λονδίνο, αλλά την εγκατέλειψε γιατί αισθάνθηκε νωρίς την έλξη της δημοσιογραφίας. Ξεκίνησε ως freelancer στο BBC. Από το 1950 άρχισε να δραστηριοποιείται ως επαγγελματίας δημοσιογράφος και όταν ξέσπασε ο αγώνας της ΕΟΚΑ άρχισε την αποστολή ανταποκρίσεων σε βρετανικές εφημερίδες: Στην Times, την Daily Express, την Daily Telegraph και στο περιοδικό Times. Το 1956 διορίζεται μόνιμος ανταποκριτής του Associated Press.
Από το 1950 μέχρι την ώρα της αφυπηρέτησης του, το 2002, βιώνει συγκλονιστικές εμπειρίες στην πολυτάραχη περίοδο της δημοσιογραφικής δράσης του, τόσο στην Κύπρο όσο και στη μονίμως φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε μια δική του μαρτυρία όταν βρέθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ, όταν ήταν προγραμματισμένος ένας απαγχονισμός: « Η ατμόσφαιρα πριν από τον απαγχονισμό ήταν κάτι το απερίγραπτο. Πατριωτικά τραγούδια και συνθήματα από όλους τους κρατούμενους δονούσαν την ατμόσφαιρα και γέμιζαν με κουράγιο αυτούς που θα οδηγούνταν στον θάνατο, για να βαδίσουν προς την αγχόνη με το κεφάλι ψηλά. Αμέσως μετά τον αποκρουστικό θόρυβο της αγχόνης, νεκρική σιγή και μια παγωμάρα στις ψυχές όσων ήταν παρόντες».
Λίγοι δημοσιογράφοι στην ιστορία της παγκόσμιας δημοσιογραφίας είχαν την τύχη ή καλύτερα την ατυχία, όπως αισθάνεται ο ίδιος ο Άλεξ, να βιώσουν παρόμοια δημοσιογραφικά βιώματα.
Είχε την ατυχία, όπως αναφέρει ο ίδιος, να τον καλέσουν σε αποστολές στο εξωτερικό και ειδικότερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής όταν υπήρχαν αναταραχές και πόλεμοι. Κατ’ επέκταση, όπως ο ίδιος σημειώνει, οι «καλές» του φωτογραφίες χωρίς να το θέλει ή να το επιδιώξει, είχαν να κάνουν με τη δυστυχία των συνανθρώπων του.
Οι δημοσιογραφικές του εμπειρίες χάραξαν βαθειά την ευαίσθητη ψυχή του Άλεξ Ευθυβούλου. Αυτές και η έφεσή του στο περιβάλλον καθόρισαν τη μετέπειτα εξω-δημοσιογραφική του δράση. Πρωτοπόρος περιβαλλοντιστής και ουδέτερος πολιτικός κριτής επεδίωξε, στις βουλευτικές εκλογές του 1985 να μετουσιώσει σε ένα ισχυρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία τις τραυματικές εμπειρίες του στη δημοσιογραφία. Κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής για να διακηρύξει πως έπρεπε, επιτέλους, οι πολιτικοί ηγέτες να σταματήσουν να διαπληκτίζονται και ενωμένοι να προχωρήσουν στον κοινό αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας. Μήνυμα απόλυτα διαχρονικό.
Μπορεί η συγκεκριμένη προσπάθεια του Άλεξ να μην ανταμείφτηκε από το εκλογικό Σώμα, αλλά ο ίδιος κατάφερε να υψώσει μια τίμια και καθαρή φωνή που θα μείνει στην ιστορία. Όπως, στην ιστορία θα μείνει και η μακρά, πέραν των 60 χρόνων, και καρποφόρα προσφορά του στην κυπριακή δημοσιογραφία.
Χαιρόμαστε και ευχαριστούμε τον Άλεξ Ευθυβούλου, που στα 88 του χρόνια, μάς δίνει την ευκαιρία να τον τιμήσουμε ως ένα άξιο και καταξιωμένο δημοσιογράφο του τόπου μας.
Σας ευχαριστούμε κ. Ευθυβούλου για την πολυεπίπεδη προσφορά σας στον τόπο μας. Σας ευχαριστούμε για την υποδειγματική ειλικρίνειά σας, την αντικειμενικότητά σας και την εντιμότητά σας.