9/3/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή
στην ημερίδα για τον κώδικα συμπεριφοράς κατά του ρατσισμού

                                     
Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Γ´ Δημοτικού Σχολείου Λακατάμειας να παραστώ στην ημερίδα που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος  με θέμα «Κώδικας συμπεριφοράς κατά του Ρατσισμού και Οδηγός Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών». Η πιλοτική αυτή εφαρμογή στηρίζεται έμπρακτα από την Αρχή κατά των Διακρίσεων και την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο.

Σκοπός του Κώδικα και Οδηγού είναι να καταγραφούν οι αιτίες που οδηγούν σε αρνητικές διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένων ατόμων και να εφαρμοστούν στοχευμένες δράσεις για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Η πολυπολιτισμική ταυτότητα είναι πλέον χαρακτηριστικό του μαθητικού πληθυσμού μας. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων του κάθε παιδιού ξεχωριστά είναι σημαντικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση του πολύτιμου αγαθού της εκπαίδευσης.

Έχουμε υποχρέωση να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις που δημιουργούνται από ρατσιστικές συμπεριφορές και να καλλιεργήσουμε τις αξίες της   ελευθερίας, της ισότητας και της ανοχής.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εφαρμόζει συστηματικά  ξεκάθαρη πολιτική κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού στα σχολεία, γι’ αυτό στηρίζει έμπρακτα προσπάθειες σαν την σημερινή.  Η εκπαίδευση καλείται να ασκήσει ουσιαστικό ρόλο, ώστε να βρεθούν οι ορθοί τρόποι διαχείρισης κάθε μορφής ρατσισμού. Όλα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή εκδήλωση κρίνονται   χρήσιμα και θα αξιοποιηθούν.

  Αγαπητά μου παιδιά,

Χαίρομαι που είμαι μαζί σας, σ’ αυτήν την ξεχωριστή και σημαντική μέρα για σας και το σχολείο σας. Όλες σας οι ενέργειες φανερώνουν πόσο προβληματίζεστε και πόσο κριτικά και υπεύθυνα αντιμετωπίζετε   σημαντικά ζητήματα, όπως είναι ο ρατσισμός. Οι προσπάθειες σας αποδεικνύουν την ευαισθητοποίηση και την αποφασιστικότητά σας να διαμορφώσετε στο σχολείο σας ένα περιβάλλον ασφάλειας, που να παρέχει σε όλα τα παιδιά ίδιες ευκαιρίες για πρόοδο και προκοπή. Σας συγχαίρω για τις δράσεις σας καθώς και για την πρωτοτυπία και την ποιότητα των εργασιών σας, μέσα από τις οποίες εκφράζετε τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Συγχαίρω, επίσης, τους γονείς και τους δασκάλους σας για τη στήριξη και καθοδήγηση που σας προσφέρουν.

  Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παραστώ σε αυτήν την όμορφη εκδήλωση και συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους  στην επιτυχία της.