6/3/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών στη Γενική Συνέλευση
του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να χαιρετίσω την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω την εκτίμηση της Κυβέρνησης για τη συνεχή προσφορά σας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου, αλλά και για τη συμβολή σας στη βιώσιμη διαχείριση μιας σειράς προβλημάτων, αξιώσεων και δεσμεύσεων της πολιτείας, της κοινωνίας και της οικονομίας μας.
Η Κυβέρνηση καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, για να επιστρέψει η χώρα μας στα επίπεδα ανάπτυξης των Ευρωπαίων εταίρων της, αφήνοντας πίσω τα κακώς έχοντα, τις λανθασμένες πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος. Εργάζεται μέσα από ένα Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για τη θεμελίωση μιας ευέλικτης οικονομίας και τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα διευκολύνει και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην ανάπτυξη γης και οικοδομών.
Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας συμπίπτει με μια σημαντική περίοδο σχεδιασμών και δράσεων αναφορικά με την υλοποίηση του Προγράμματος για ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόκειται για ένα πλαίσιο αλλαγών και σύνθεσης προτάσεων, καινοτόμων και σύγχρονων προσεγγίσεων και μεταρρυθμίσεων, που στοχεύουν στην ανάπτυξη.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως το καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους, έχει διαμορφώσει μια συνολική εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται στις διάφορες φάσεις και διεργασίες του συστήματος ανάπτυξης γης και προωθεί τις ανάλογες ενέργειες προς επίλυσή τους.
Θα επισημάνω ορισμένες σημαντικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει για την αξιοποίηση ακίνητης ιδιοκτησίας: Αναφέρω, για παράδειγμα, τις νομοθετικές ρυθμίσεις για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού περίκλειστων τεμαχίων γης, τα οποία πλέον μπορούν να αξιοποιηθούν οικοδομικά. Επίσης, έχει θεσμοθετηθεί ως υποχρεωτική, πλέον, η κατάθεση της σύμβασης πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας εντός έξι μηνών από την υπογραφή της.
Εστιάζουμε την προσοχή μας στην επίλυση των προβλημάτων και στην αδειοδότηση και υλοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων έργων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εσωτερικών υλοποιεί ένα ευρείας κλίμακας μεταρρυθμιστικό έργο για να προωθήσει την ανάπτυξη.
Μέρος της αναδιάρθρωσης αφορά τον ριζικό εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης και έγκρισης οικοδομών, καθώς και εγγραφής και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.
Ανεπαρκείς διαδικασίες, μακροχρόνιες και γραφειοκρατικές παθογένειες του ίδιου του συστήματος ελέγχου της ανάπτυξης, αλλά και λάθη, παραβάσεις και παραλείψεις των επαγγελματιών του κλάδου των κατασκευών και οικοδομών, θυματοποίησαν αρκετούς αγοραστές ακινήτων.
Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι σε αυτό το πολυδιάστατο μεταρρυθμιστικό έργο συνδράμει, σε μεγάλο βαθμό, και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών. Ο Σύνδεσμος σας συμβάλλει τόσο στη διακρίβωση και την καταγραφή των προβλημάτων, όσο και στη διαμόρφωση προτάσεων και εισηγήσεων.
Να είστε βέβαιοι ότι οι προτάσεις και οι εισηγήσεις σας αξιοποιούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μέσα από τις διαδικασίες σύνθεσης και δημιουργίας νέων, ταχύτερων και απλούστερων διαδικασιών και μηχανισμών.
Προσδοκώ πως, με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης και τη δημιουργία ενός ελκυστικού πλαισίου επιχειρηματικότητας με περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς στόχους, θα ρυθμιστεί το έργο της μηχανογράφησης, το οποίο, με τη σειρά του, θα συμβάλει στην επίσπευση της αδειοδότησης οικοδομών και αναπτύξεων. Ως αποτέλεσμα τούτου, θα συντμηθεί στο ελάχιστο δυνατό ο χρόνος έκδοσης εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας.
Επιπλέον, βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η διαδικασία εφαρμογής της επέκτασης του θεσμού του αυτοελέγχου, όπως επίσης και η παραχώρηση στοχοθετημένων κινήτρων για μεγάλες αναπτύξεις.
Πιστεύω πως η αξιοποίηση των υπό αναφορά σημαντικών εργαλείων θα δημιουργήσει ένα γόνιμο υπόβαθρο για αναδιάρθρωση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Θα προσδώσει, επίσης, περισσότερες ευκαιρίες, προοπτικές και περιθώρια αναβάθμισης, που θα διευκολύνουν την ευρηματική καινοτομία στις επενδύσεις ανάπτυξης γης και θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό σημαντικά ζητήματα πολεοδομίας και χωροταξίας.
Σας ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για την πρόσκληση και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου σας.