27/3/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη



Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην Ημερίδα Πληροφόρησης
για τα επιτεύγματα του έργου «Σχεδιασμός και ανάπτυξη κέντρων συλλογής, διαχείρισης και διάθεσης ελαιοπυρήνα για σκοπούς ενεργειακής αξιοποίησης».
Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Γερίου, 27/03/2015


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση σας για την σημερινή Ημερίδα Πληροφόρησης για τα επιτεύγματα του έργου «Σχεδιασμός και ανάπτυξη κέντρων συλλογής, διαχείρισης και διάθεσης ελαιοπυρήνα για σκοπούς ενεργειακής αξιοποίησης» (ΚΕΔΕΛΕΑ). Καινοτόμες πρωτοβουλίες και προγράμματα όπως αυτό οφείλουμε ως Πολιτεία να τα στηρίζουμε και να τα επικροτούμε καθώς παρέχουν στοιχεία σημαντικά στην χάραξη πολιτικής.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013 με συνολικό προϋπολογισμό πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ και εξετάζει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη διαχείριση του ελαιοπυρήνα.
O ελαιοπυρήνας, που παρά τις ελκυστικές ιδιότητες που έχει ως καύσιμο, στο παρόν στάδιο δημιουργεί σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων λόγω της αποσπασματικής και ελλιπούς διαχείρισης του αλλά και λόγω της έλλειψης μόνιμων μηχανισμών συλλογής και αξιοποίησής του.
Η δημιουργία και λειτουργία ενός κέντρου συλλογής, διαχείρισης και διάθεσης του ελαιοπυρήνα για σκοπούς ενεργειακής αξιοποίησης καθώς επίσης και ο καθορισμός ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την λειτουργία κέντρων διαχείρισης ελαιοπυρήνα στον ελληνικό και κυπριακό χώρο είναι οι βασικοί στόχοι του έργου και ευελπιστούν να καλύψουν ένα υφιστάμενο κενό.
Παράλληλα έχουμε τη δημιουργία ενός νέου ελπιδοφόρου τομέα μέσα από τον οποίο θα προκύψουν πολύπλευρα οφέλη όπως:
-      Η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων μέσω της ορθής διαχείρισης,
-       Η χρήση ελαιοπυρήνα ως εναλλακτική μορφή ενέργειας,
-       Η ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνογνωσίας, αλλά και
-      Η δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας
Όπως ανέφερα και πιο πάνω η Κυβέρνηση, αλλά και εγώ προσωπικά ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στεκόμαστε δίπλα από ενέργειες και προσπάθειες που ως στόχο έχουν την προάσπιση του περιβάλλοντος  και την μεταστροφή σε μια  Πράσινη Οικονομία.
Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες σε Ελλάδα και Κύπρο μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα που απαιτείτο για αλλαγή στον τρόπο σκέψης αλλά και στον τρόπο που λειτουργούμε.  Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η διαχείριση των φυσικών μας πόρων να γίνεται με τον πλέον ορθολογικό τρόπο, βασισμένο σε αειφόρες πρακτικές και επιστημονικές μελέτες όπως και η δική σας, σεβόμενοι το μέλλον που πρέπει να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές του τόπου μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους εταίρους του προγράμματος που είναι: τo Frederick Research Centre, ο Δήμος Γερίου, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (Χανιών).  Θερμά συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο έργο σας.
----