6/3/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας
του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε δύο νομοσχέδια.
Το πρώτο αφορά την περί αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θεσμοθέτηση των δύο ακόλουθων νέων μηχανισμών σε σχέση με οφειλές φυσικών προσώπων:
1. Τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής, μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αναδιάρθρωση του χρέους φυσικών προσώπων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των πιστωτών και να διατηρηθεί, όπου είναι εφικτό, η κύρια κατοικία.
2. Τον μηχανισμό απαλλαγής οφειλών, όπου, μέσω σχετικών δικαστικών διαταγμάτων, αναμένεται να δίνεται ανακούφιση σε χρεώστες με μικρά ανεξασφάλιστα χρέη, συνολικού ύψους μέχρι 15 χιλιάδων ευρώ, και οι οποίοι δεν έχουν διαθέσιμο εισόδημα ούτε ουσιαστικά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην αποπληρωμή του χρέους τους.
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τον περί μεταβιβάσεων και υποθηκεύσεως ακινήτων Νόμο που καθορίζει όλα τα σχετικά που αφορούν τις δημοπρασίες».
Κληθείς να δώσει την εκτίμηση κατά πόσο τα δύο αυτά νομοσχέδια θα εξασφαλίσουν την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ευελπιστούμε ότι θα εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».
Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο περί αφερεγγυότητας είναι δίκαιο απέναντι στους χιλιάδες επηρεαζόμενους, ο Εκπρόσωπος απάντησε «φυσικά και αυτός ήταν ο στόχος της Κυβέρνησης».
Σε ερώτηση αν το νομοσχέδιο περί αφερεγγυότητας έχει την έγκριση της Τρόικα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «εδώ και καιρό είμαστε σε συζητήσεις τόσο με τα κοινοβουλευτικά κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και με τους Θεσμούς, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα επιλύει ένα πρόβλημα και την ίδια στιγμή θα εξασφαλίζει όλους όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη».
________________