10/2/15

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής και την Επιτροπή Μαχητών της Αντίστασης

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε
με τον Πρόεδρο της Βουλής και την Επιτροπή Μαχητών της Αντίστασης


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου και την Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι: «Συνόδευσα σήμερα το Συμβούλιο του Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και στην προ-πραξικοπηματική περίοδο και στη μετα- πραξικοπηματική περίοδο, για να εκθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια σειρά από ζητήματα, αιτήματα, προβλήματα, που πρέπει να επιλυθούν.

Το πιο βασικό από τα αιτήματα είναι η ανέγερση μνημείου δημοκρατίας και αντίστασης, το οποίο να εκφράζει την αντίσταση του Κυπριακού Ελληνισμού στο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Χαίρομαι να πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί πλήρως και έχει δώσει οδηγίες για να προχωρήσει η προβλεπόμενη από τον Νόμο διαδικασία προκήρυξης σχετικού διαγωνισμού για να φιλοτεχνηθεί ένα μνημείο αντάξιο της ηρωικής αντίστασης του λαού μας στην προδοσία του 1974, το οποίο θα τοποθετηθεί κατά πάσα πιθανότητα στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, στον ευρύτερο προαύλιο χώρο, στο άλσος, ο οποίος εκτείνεται ακριβώς μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής του μητρώου μαχητών της αντίστασης κ. Γιώργος Λουκά είπε: «Σήμερα είχαμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο για να εκθέσουμε διάφορα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και τα οποία καθορίζονται και στον Νόμο.
Το πρώτο είναι η χορηγία προς την Επιτροπή, η οποία διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενός ικανοποιητικού ποσού για να μπορεί να λειτουργεί ομαλά η Επιτροπή.

Το δεύτερο που ζητάμε είναι η ανέγερση μνημείου αντίστασης. Ήδη πριν από μερικά χρόνια έγινε επιλογή του χώρου εδώ στην είσοδο του Προεδρικού για να γίνει μνημείο δημοκρατίας και αντίστασης και, δυστυχώς, το θέμα έμεινε στάσιμο και δεν έχει προχωρήσει να προκηρυχθεί καλλιτεχνικός και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση του μνημείου.

Τώρα, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δρομολογήσαμε το θέμα και πολύ σύντομα θα συνέλθει η αρμόδια Επιτροπή και οι φορείς, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για το θέμα τούτο, για να προχωρήσουμε με το μνημείο.

Το τρίτο είναι η συγγραφή βιβλίου για την αντίσταση και μελλοντικά η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που να αφορά την αντίσταση. Αυτά θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν και στις εκδηλώσεις που γίνονται το καλοκαίρι, αλλά και για τα σχολεία. Θέλουμε οι νέοι μας να μάθουν τι είναι αντίσταση, ποιά ήταν η σημασία της, ότι διέσωσε τον Μακάριο και διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία ως οντότητα και ότι την κατέστησε διεθνώς αναγνωρισμένη, πράγματα που δυστυχώς πολλοί τα αγνοούν. Θέλουμε να μείνει κάτι για το μέλλον».

Καταλήγοντας είπε ότι η 15η Ιουλίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής προς τους αγωνιστές της αντίστασης.