15/2/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και αυτός είναι να ακυρώσει η Τουρκία την παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημόσυνου ηρώων στο Πελένδρι, ο κ. Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Χαραυγή» και συγκεκριμένα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι έτοιμος για διαδικασία πάρε-δώσε και για αυτό δεν επιστρέφει στις συνομιλίες, είπε ότι «φαίνεται ότι όσο πλησιάζουν οι λεγόμενες εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές, ο κ. Ερογλου θα μας συνηθίζει σε τέτοιες δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα.
Εκείνο που ο κ. Ερογλου, αλλά και η Τουρκία καλούνται να απαντήσουν είναι γιατί έξι μέρες πριν την έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, η θεματολογία των οποίων είχε μάλιστα συμφωνηθεί, η Τουρκία επέλεξε να εκδώσει οδηγία προς ναυτιλομένους, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε σε αναστολή της συμμετοχής μας στις συνομιλίες. Εκεί είναι η ουσία.
Είναι ένα ερώτημα που η Τουρκία πρέπει να απαντήσει τόσο στους Τουρκοκύπριους, αλλά και ένα ερώτημα που προκύπτει από τις συναντήσεις του Προέδρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε ό,τι αφορά τις συγκλίσεις, αυτό είναι ένα θέμα που ο κ. Ερογλου επαναλαμβάνει. Ένας αντικειμενικός κριτής ο οποίος θα δει τις προτάσεις που ο κ. Ερογλου έχει υποβάλει στη δεύτερη φάση των συνομιλιών, θα αντιληφθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30 περιπτώσεις, όπου οι θέσεις που έχει υποβάλει δεν έχουν καμιά σχέση με τις συγκλίσεις.
Άρα (αυτό που ισχυρίζεται στη συνέντευξη του) είναι ένα επιχείρημα που κανείς πλέον δεν πιστεύει».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Ερογλου ότι σε συνεννόηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Eide, έχει υποβάλει εισηγήσεις που απορρίφθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «καμιά εισήγηση δεν έχει υποβληθεί από τον κ. Ερογλου για επανέναρξη των συνομιλιών. Εξάλλου, ο κ. Eide δημόσια έχει αναγνωρίσει την εποικοδομητική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να γίνεται καμιά αναφορά στη στάση του κ. Έρογλου ή της τουρκικής πλευράς.
Υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και αυτός είναι με την Τουρκία να ακυρώνει την παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους, έτσι ώστε να γίνει εφικτό να επαναρχίσει ένας διάλογος που να διεξάγεται στο κατάλληλο πλαίσιο και να επιτρέπει να υπάρχουν προοπτικές θετικής κατάληξης».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το Barbaros συνεχίζει να βρίσκεται στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και ερωτηθείς κατά πόσο αυτό αποτελεί ένα παιγνίδι της Τουρκίας ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε το εν λόγω επιχείρημα. Η έκδοση της NAVTEX είναι ένα πολύ χειρότερο γεγονός από το ότι το Barbaros είναι στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Ανά πάσα στιγμή η Τουρκία μπορεί να δώσει οδηγίες για να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες».