17/2/15

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

   
   Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
    στο 37 ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο


Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων για την πρόσκληση   να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στο 37ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο που διοργανώνει ο σύνδεσμος. Ο ΠΑΣΥΞΕ, έχοντας 80 χρόνια ιστορίας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πιο δραστήριους εταίρους στον τουριστικό τομέα και θα ήθελα με τη σημερινή ευκαιρία να εκφράσω την εκτίμηση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου μας για την πολύτιμη και ουσιαστική συμβολή του στα τουριστικά δρώμενα του τόπου μας.

Η διοργάνωση από τον ΠΑΣΥΞΕ, τόσο του ετήσιου συνεδρίου, όσο και της έκθεσης προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελούν αξιόλογες και χρήσιμες δραστηριότητες και δείχνουν εμπράκτως το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και τις συνεχείς  προσπάθειες του συνδέσμου για αναβάθμιση και πρόοδο της χώρας μας στον έντονα ανταγωνιστικό τομέα του τουρισμού.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η θεματολογία του συνεδρίου είναι επίκαιρη και ενδιαφέρουσα και οι παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές του προσδίδουν ένα ιδιαίτερο κύρος.

Τα σημαντικά θέματα που αναπτύχθηκαν σήμερα όπως αυτά της συνδεσιμότητας, της φιλοξενίας και των προϊόντων διαμονής, αλλά και τα πιο εξειδικευμένα θέματα όπως οι τάσεις και προοπτικές της Ρωσικής αγοράς καταδεικνύουν τη βαρύτητα της σημερινής εκδήλωσης.

Η χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε παρουσίασε δύο πρόσωπα. Το πρώτο εξάμηνο κύλησε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα τόσο από πλευράς αφίξεων, όσο και από πλευράς εσόδων και το 6% αύξηση στις αφίξεις και 12% στα έσοδα έδειχνε ότι οι αρχικές μας εκτιμήσεις για μια αρκετά καλή χρονιά θα επαληθεύονταν.   Το δεύτερο εξάμηνο, όμως, τα πράγματα άλλαξαν,   δείχνοντας και πάλι αυτό που όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα έχουμε βιώσει επανειλημμένα: Ότι δηλαδή ο τουριστικός τομέας είναι τρωτός, ευαίσθητος και εύκολα μεταβαλλόμενος. Αγορές προτεραιότητας για τον τουρισμό μας όπως αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, των Σκανδιναβικών Χωρών και ιδιαίτερα της Ρωσίας ακολούθησαν τέτοια πορεία που η χρονιά τελικά κυμάνθηκε σε επίπεδα ανάλογα με αυτά της χρονιάς που προηγήθηκε.

Βεβαίως η προσοχή και το ενδιαφέρον όλων μας επικεντρώνεται στη φετινή χρονιά, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις. Η Ρωσική αγορά παρουσιάζει κλίμα αβεβαιότητας και οι Οργανωτές Ταξιδιών της χώρας μελετούν αν και μέχρι ποιο βαθμό θα πάρουν ρίσκο. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις από άλλες κύριες αγορές, όπως αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, αλλά και από μικρότερες αγορές της κεντρικής Ευρώπης και του Αραβικού κόλπου.

Το μήνυμα που θέλω σήμερα να στείλω από αυτό το βήμα είναι ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, σε στενή συνεργασία με τον ΚΟΤ αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τον ιδιωτικό τομέα, θα συνεχίσουμε την τιτάνια προσπάθεια που άρχισε εδώ και μερικούς μήνες για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να επιλύσουμε τα προβλήματα και να λάβουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες αποφάσεις για να πετύχουμε ικανοποιητικά, υπό τα δεδομένα, αποτελέσματα για το 2015.  Αυτό που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι στοχευμένα και πηγάζουν μέσα από τον συνεχή διάλογο που έχουμε με τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό.

Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον τουρισμό μας επιβάλλεται να εργαστούμε όλοι σκληρά και συντονισμένα. Βρεθήκαμε πολλές φορές ενώπιων εμποδίων και δυσκολιών αλλά δείξαμε ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Οι ψήφοι εμπιστοσύνης που λαμβάνει η χώρα μας, όπως η πρόσφατη εξαγγελία για μεγάλη επένδυση στην Αγία Νάπα για έργο Ναυτικού Τουρισμού, η διεύρυνση του πτητικού προγράμματος αεροπορικών εταιριών με προορισμό την Κύπρο και η αναβάθμιση των συνεργασιών μας με Οργανωτές Ταξιδιών του εξωτερικού πρέπει να μας γεμίζουν με αισιοδοξία.

Έχουμε πετύχει την προώθηση νέων δρομολογίων από και προς την Κύπρο από Βαρκελώνη, Ρώμη, Βερολίνο, Μόναχο, Αμβούργο, Βιέννη και πολλές άλλες πόλεις. Για τη στήριξη των σημαντικών αυτών δρομολογίων, πέραν των συμφωνιών, έχουμε προγραμματίσει τη διεξαγωγή διαφημιστικών εκστρατειών που περιλαμβάνουν εξωτερικές διαφημίσεις (outdoor advertisements), ραδιοφωνικές εκστρατείες, τοπικό Τύπο και διαδικτυακή διαφήμιση.

Έχουμε προωθήσει νέες συνεργασίες με Οργανωτές Ταξιδιών, οι οποίες αναμένεται να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα. Στην αγορά της Ρωσίας, για παράδειγμα, αποφασίστηκαν 16μηνα Σχέδια Συνεργασίας, με Ρώσους Οργανωτές Ταξιδιών, για κοινές δράσεις. Στα πλαίσια των υπό αναφορά Σχεδίων, ο ΚΟΤ θα διαφημίσει σε έντυπα των Οργανωτών Ταξιδιών και θα χρηματοδοτήσει δικές τους διαφημιστικές ενέργειες.

Έχουμε φέρει σε τροχιά υλοποίησης σημαντικότατες τουριστικές υποδομές ποιότητας, όπως το πολυθεματικό καζίνο και τα νέα γήπεδα γκολφ. Παράλληλα, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την προβολή και ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο Αθλητικός Τουρισμός, ο Συνεδριακός Τουρισμός, ο Πολιτιστικός Τουρισμός, ο Τουρισμός Υπαίθρου, ο Θρησκευτικός Τουρισμός ο Ιατρικός Τουρισμός και άλλες, μέσα από τη συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις, την πραγματοποίηση σημαντικών επαφών, τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο εξωτερικό, την παραγωγή εξειδικευμένου πληροφοριακού υλικού,  κ.λπ.

Είμαι βέβαιος ότι και αυτή τη φορά θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες βάζοντας παράλληλα και νέες βάσεις για πρόοδο και περαιτέρω ανάπτυξη στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ ξανά τους φίλους στον ΠΑΣΥΞΕ για τη διοργάνωση αυτής της επιτυχημένης εκδήλωσης, τονίζοντας ότι τα όσα κατατέθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα μελετηθούν σε βάθος από το Υπουργείο μας.