2/2/15

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας έδωσαν σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, κοινή συνέντευξη Τύπου.
Μετά τις εναρκτήριες τους δηλώσεις, οι οποίες ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση τους και διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών, ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση του θα τολμήσει την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία και δικαίωμα στους μουσουλμάνους της Θράκης να εκλέγουν τον Μουφτή τους και δημιουργία Τεμένους στην Αθήνα, είπε ότι «τα βήματα που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα θα είναι βήματα προσεκτικά.
Όπως γνωρίζετε, έχουμε μια νέα Κυβέρνηση με διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά όχι μια νέα Κυβέρνηση που θα θελήσει να κάνει βήματα στον αέρα, χωρίς να έχει μελετήσει το τι θα επιφέρουν κάποιες επιλογές. Ως εκ τούτου θέλω να σας επισημαίνω, για όσους εδώ στην Κύπρο δεν με ξέρετε καλά, πως πιστεύω ότι ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια. Όταν θέλεις να κάνεις μια τομή πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη συνέχεια μετά από αυτή την τομή.
Και η νέα Ελληνική Κυβέρνηση είναι αυτό ακριβώς. Είναι τομή και συνέχεια, διεκδίκηση με ασφάλεια μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Στα ζητήματα που θέσατε θέλω να πω ότι σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και αναγνωρίζοντας ότι είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία η πρωτοβουλία των κινήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, η Ελληνική Κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης, της εκλεγμένης Κυβέρνησης του κυπριακού λαού».
Ερωτηθείς αν υπάρχει λύση στην περίπτωση που αντιμετωπίσει η Ελληνική Κυβέρνηση άρνηση των δανειστών της στη νέα συμφωνία που επιδιώκει, καθώς και να σχολιάσει το λεγόμενο Grexit, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρον τη νωπή, λαϊκή εντολή που έχει. Είναι μια εντολή ισχυρής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν περίμενα και εγώ ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης για να δημιουργήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο, μια διαφορετική ρότα πλεύσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά όλη την Ευρώπη, διότι σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος.
Η οικονομική κρίση είναι παρούσα, η στασιμότητα και ο πληθωρισμός, για όσους γνωρίζουν καλά τα οικονομικά, είναι μεγάλες παγίδες και η Ευρώπη λοιπόν πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις, ώστε να επιστρέψει η αναπτυξιακή ατζέντα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Κυβέρνηση που συγκροτήσαμε με τους συμμάχους μας ακριβώς αυτό σηματοδοτεί. Την ανάγκη για μια στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής. Όσο δε αφορά τα τρομολαγνικά σενάρια, αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Και μιας και βρίσκομαι εδώ στην Κύπρο θα ήθελα να επισημάνω: η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δυο μικρές χώρες στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Η ΕΕ και η ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιοανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές. Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.
Όσοι δεν το κατανοούν αυτό και κάνουν μονάχα οικονομικούς υπολογισμούς, πολύ σύντομα θα διαψευστούν, διότι καλοί οι οικονομολόγοι, αλλά στηριζόμενοι μονάχα σε αυτούς κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια μεγάλη καταστροφή. Χρειάζεται λοιπόν σύνεση, αυτοσυγκράτηση, χρειάζεται να επιστρέψει η λογική της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και είμαι βέβαιος ότι τα μηνύματα που πήραμε το τελευταίο διάστημα κατατείνουν ότι επιστρέφει η λογική, η σύνεση και η συνεργασία ως βασικές αρχές για την κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω δηλώσει ότι από κοινού θα εργαστούμε και με χώρες της ΕΕ, εταίρους οι οποίοι έχουν τις αυτές απόψεις, δηλαδή πως πρέπει να δοθεί έμφαση στα θέματα ανάπτυξης, κάτι το οποίο βεβαίως καλλιεργείτο από προσφάτως και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών. Μέσα στο πρόγραμμα του κ. Juncker ήταν και η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης, εξ ου και οι τελευταίες εξαγγελίες για τη διάθεση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει τώρα να δούμε – και ιδιαίτερα με την ισχυρή εντολή προς τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση – πώς η ομάδα κρατών που ασπάζεται την ανάγκη στροφής προς την ανάπτυξης θα μετατρέψει τη θεώρηση σε πράξη. Συνεπώς, είμαστε στην ίδια γραμμή όσον αφορά την ανάγκη αλλαγών προς όφελος ευρύτερα των Ευρωπαίων πολιτών».
Σε ερώτηση αν εκτιμά πως βρισκόμαστε κοντά στο θέμα αντικατάστασης της Τρόικας από άλλο Όργανο εποπτείας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πιστεύω ότι είναι μια ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη. Ωριμη διότι από την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν άπαντες θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική θεσμική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναγκαία διότι σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες, βεβαίως μέσα από συνεννόηση από κοινά βήματα, συμφωνία στις βασικές μας αρχές και στις βασικές θεμελιακές μας δεσμεύσεις σε όλα όσα μας δεσμεύον και αποτελούν ιδρυτικές αποφάσεις των Συνθηκών της ΕΕ. Δεν έχει, όμως, ανάγκη από περαιτέρω περιορισμό στην ανάσα την αναγκαία, την αναπνοή που πρέπει να πάρουν οι λαοί και οι οικονομίες για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη, για να μπορέσουν να αφήσουν πίσω μια τετραετία αναποτελεσματικών επιλογών σε όλα τα επίπεδα.
Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι αυτή η ώριμη και αναγκαία εξέλιξη, στο βαθμό που επιβεβαιωθεί, θα είναι μια πολύ καλή αρχή, ένα σημαντικό θεσμικό, θετικό βήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχω πού να διαφωνήσω. Και εμείς πιστεύουμε ότι κάθε θεσμική αλλαγή προς το καλύτερο, ιδιαίτερα νομιμοποιημένη, κάτι το οποίο φαίνεται να ασπάζονται αρκετές χώρες σήμερα, θα είναι προς όφελος και βεβαίως της Κύπρου, ιδιαίτερα των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα».
Κληθείς να πει αν εξετάζει το ενδεχόμενο παραχώρησης δανείου προς την Ελλάδα από τη Ρωσία και ερωτηθείς αν κατά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν, στο πλαίσιο του συντονισμού Κύπρου – Ελλάδας, το θέμα που αφορά τις κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια ουσιαστική διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και με όσους έχουν δανείσει τη χώρα μας και η χώρα έχει υποχρεώσεις προς αυτούς. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά άλλη σκέψη στο τραπέζι. Πρώτος μας και αποκλειστικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά, στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης: Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη στάση των δύο Κυβερνήσεων στα ευρωπαϊκά φόρα, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτό που είναι επωφελές για τους λαούς μας, αλλά και για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, διότι η συνέχεια της έντασης, η μετεξέλιξη ενός πολέμου σε οικονομικό πόλεμο δεν μπορεί να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Υπό αυτή την έννοια Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να γίνουν γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας και ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας την ερώτηση είπε ότι «έχουμε συμφωνήσει ότι η Συμφωνία του Μινσκ και τα διπλωματικά μέσα, ο διπλωματικός διάλογος δηλαδή, είναι αυτά που θα δώσουν την απάντηση. Εχουμε ακόμη συμφωνήσει πως μαζί με άλλα κράτη που έχουν τις ίδιες απόψεις θα συνεργαστούμε έτσι ώστε τουλάχιστον η πολιτική της διπλωματίας να υπερισχύσει της πολιτικής των κυρώσεων. Κυρώσεις, οι οποίες δεν αναφέρονται μόνο στη χώρα που επιβάλλονται αλλά κατ’ αντίστροφο μέτρηση έχουν συνέπειες και σε όσους τις επιβάλλουν».
Κληθείς από Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο να στείλει το μήνυμα του προς τους Τουρκοκύπριους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το μήνυμα μας προς τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, είναι μήνυμα ενότητας και συνεργασίας. Και μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την προκοπή για αυτό τον πονεμένο τόπο».
Μου αρέσει! ·