20/2/15

Παρέμβαση του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη, από το βήμα της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, σε συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια

Παρέμβαση του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη, από το βήμα της Κ.Σ.ΟΑΣΕ,
 σε συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια


Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 14 ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής   Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ) στη Βιέννη.   Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη έλαβε μέρος σε συζήτηση με θέμα τη συνεργασία για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και μείωση των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Επισημαίνοντας βάσει στοιχείων την αναμενόμενη σημαντική αύξηση των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών ως το 2040, καθώς και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε την επείγουσα ανάγκη συναίνεσης στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προς επίτευξη μιας ισχυρής, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας και αναχαίτιση της αύξησης της θερμοκρασίας διατηρώντας την στα ενδεικνυόμενα επίπεδα.

Ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες, που αφορούν στον ενεργειακό εφοδιασμό, αναδεικνύουν τη σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ως υποσχόμενης πηγής και ως εναλλακτικής οδού πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Επισήμανε, ωστόσο, τη δυσκολία του εγχειρήματος αυτού, λόγω της πολιτικής αστάθειας στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, έχει ίδιαν εμπειρία, όντας στόχος παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία. Ο Κύπριος βουλευτής στηλίτευσε την πρόσφατη έκδοση από την Τουρκία δεύτερης οδηγίας προς ναυτιλομένους ( NAVTEX ), για συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της σε περιοχές εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου όπου ξένες εταιρίες, αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία, διεξάγουν έρευνες για υδρογονάνθρακες. Καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εγκαταλείψει την Κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε.   Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε, διαθέτει τον δικό της φυσικό πλούτο και είμαστε έτοιμοι να τον αξιοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας σταθερότητας και ευημερίας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, σε μια ενωμένη χώρα.  
   
Ο Κύπριος βουλευτής κάλεσε εκ νέου την Τουρκία από το βήμα της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, να μην προχωρήσει στη λειτουργία πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, σταθμός ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε μερική λειτουργία ως το 2020. Υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, 90 χλμ απέναντι από την Κύπρο, ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις Τούρκων και διεθνών επιστημόνων κατά του συγκεκριμένου σχεδίου. E πικαλούμενος δε σχετικά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο, σημείωσε ιδιαίτερα τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες μεταξύ των Τουρκοκυπρίων κατά του ενδεχομένου διάχυσης ραδιενεργών σωματιδίων στην Κύπρο, πόσω μάλλον στην περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην επιτευχθείσα συμφωνία για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή, η οποία κατέδειξε το δυνητικό πολλαπλασιαστικό ρόλο της ενέργειας στον στόχο της αποκλιμάκωσης, προσφέρει έδαφος για περαιτέρω σκέψη και δράση. Ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε, τέλος, ότι η επιδίωξη ενεργότερης συμβολής του ΟΑΣΕ στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στη μεσογειακή διάσταση του Οργανισμού, η οποία χρήζει περαιτέρω αναβάθμισης.

Στις τοποθετήσεις του κ. Χατζηγιάννη αντέδρασε Τούρκος βουλευτής, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για την αναστολή των συνομιλιών για το Κυπριακό στις «μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Κυβέρνηση, προβάλλοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς όσον αφορά στην ουσία του κυπριακού προβλήματος και στη δήθεν εποικοδομητική στήριξη από την Τουρκία των προσπαθειών για επίλυσή του.   Την ίδια στιγμή, ο εν λόγω βουλευτής απείλησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τις μονομερείς, κατά τον ισχυρισμό του, ενέργειες των Ελληνοκυπρίων, ότι θα συνεχίσει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών και ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, περιλαμβανομένης της μεταφοράς πλατφόρμας γεώτρησης σε περιοχή που θα καθοριστεί, προκειμένου να προστατευθούν τα εγγενή, όπως τα χαρακτήρισε, δικαιώματα της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ» επί του φυσικού της πλούτου.