19/2/15

Μήνυμα του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Μήνυμα του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης
19/02/2015


Αναμφισβήτητα, η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασικό συστατικό για την αρμονική συμβίωση, ισότητα και ευημερία των μελών της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό, το 2007, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με απόφαση της καθιέρωσε την 20η Φεβρουαρίου κάθε έτους ως την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Απώτερος στόχος της ενέργειας αυτής είναι η αντιμετώπιση, μέσω διεθνών δράσεων, της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι μια βασική αρχή για την ειρηνική και ευημερούσα συνύπαρξη εντός και μεταξύ των εθνών. Οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης προωθούνται και υποστηρίζονται όταν οι προσπάθειες όλων συμβάλλουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων, της διασφάλισης των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών και των μεταναστών, της πλήρους απασχόλησης και της αξιοπρεπούς εργασίας, της πρόσβασης στην κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη. Επίσης όταν οι ενέργειες είναι τέτοιες που απομακρύνουν φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων που μπορεί να προκύψουν ανάμεσα στους ανθρώπους λόγω φύλου, ηλικίας, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, πολιτισμού ή αναπηρίας.

Γενικά, η παγκόσμια σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία εξαρτώνται από το αν θα διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν αποδεκτά επίπεδα ευημερίας και ίσες ευκαιρίες. Η κοινωνική δικαιοσύνη πέρα από ηθική αναγκαιότητα, μπορεί να θεωρεί και ως εκ των βασικότερων αναπτυξιακών προϋποθέσεων. Η διασφάλιση της δικαιοσύνης και της ισότητας είναι ο θεμέλιος λίθος της κοινωνικής ειρήνης και επομένως, της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Διανύουμε μια περίοδο που τα προβλήματα για τον τόπο μας αλλά και για όλο τον πλανήτη αυξάνονται καθώς αμφισβητούνται θεμελιώδη δικαιώματα, ζωτικές αξίες και βασικές αρχές. Την περίοδο αυτή που ο τόπος μας πλήττεται από την οικονομική κρίση και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, διαπιστώνεται ότι οι εθελοντές, στο πλαίσιο μιας ατομικής ή συλλογικής αντίδρασης, και οι εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μέσα από τη μακρόχρονη και πολυδιάστατη δράση τους, συμβάλλουν με όλα τα μέσα διαθέτουν, στην αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας που υφίστανται όσοι επλήγησαν από μια ψυχική νόσο, από τη φτώχεια και από τον κάθε είδους αποκλεισμό.

Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συμπορεύεται με τις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και μοιράζεται το ίδιο όραμα για έναν κόσμο πιο δίκαιο και ανθρώπινο.

Ας μην ξεχνάμε ότι το μέλλον όλων μας είναι κοινό και ότι στον καθένα από εμάς ανήκει η ευθύνη και το χρέος να συστρατευτούμε στον αγώνα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την ευημερία και ειρήνη των λαών, για την ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.