2/2/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε
τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Πρωθυπουργός, στο εξωτερικό.

Ο κ. Τσίπρας, έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10 το πρωί, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός επιθεώρησαν στη συνέχεια το στρατιωτικό άγημα και στη συνέχεια έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων.

Ακολούθως ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε στον Πρόεδρο, μεταξύ άλλων, «η Κύπρος είναι στη καρδιά μας και στο μυαλό μας και, για τη νέα Κυβέρνηση, η παρουσία μου εδώ συμβολίζει ότι η Κύπρος και η προσπάθειά σας για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, αποτελεί προτεραιότητα και η στήριξή μας σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί, επίσης, προτεραιότητα».

Ευχήθηκε, επίσης, όπως το νέο ξεκίνημα της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης να συνδυαστεί με την ανάγκη ο Ελληνισμός να αποκτήσει φωνή και δύναμη και να διεκδικήσει τα δίκαια του, έτσι όπως τα αξίζει. Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό πραγματοποιείται στην Κύπρο, αφού «η Κύπρος έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Έλληνες».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι ο νέος Πρωθυπουργός έχει «νωπή και ισχυρή την εντολή και είναι γνωστό το ενδιαφέρον του για την Κύπρο, κάτι που κάνει την επίσκεψη ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και καλοδεχούμενη.
Θέλω να πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η συναντίληψη και το πνεύμα συνεννόησης και η στενή συνεργασία που πάντοτε υπήρχαν, θα επιβεβαιωθούν για άλλη μια φορά», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, στο οποίο ανέγραψε τα ακόλουθα:

«Με την ευχή και την ελπίδα να στηρίζουμε αποτελεσματικά τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επανένωση της Κύπρου, για διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της νήσου. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και να αγωνίζονται για το δίκαιο, την ειρήνη, τη συνεργασία των λαών».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξανδρος Ζήνων, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Λειτουργός του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Παντελής Παντελίδης.

Την αντιπροσωπεία της Ελλάδας αποτελούσαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Βασίλης Παπαϊωάννου και ο Πρέσβης, Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

______________