17/2/15

Στη δημιουργία Πρωτοκόλλου Θεραπείας Ρευματοπαθήσεων

Στη δημιουργία Πρωτοκόλλου Θεραπείας Ρευματοπαθήσεων
συμφώνησαν Υπουργείο Υγείας και Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου

 
Σε Πρωτόκολλο Θεραπείας για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και την Ψωριασική Αρθρίτιδα συμφώνησαν από κοινού οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και η Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου κατά τη διάρκεια συνάντησή τους χθες Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015.

Η δημιουργία Πρωτοκόλλου για τη θεραπεία των πιο πάνω παθήσεων, αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Ρευματοπαθών και η συνομολόγησή του εδράζεται τόσο σε επιστημονικά δεδομένα όσο και στη νομοθεσία και στα αποτελεσμάτων των διαγωνισμών, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών.

Το Πρωτόκολλο θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τους ιατρούς της ειδικότητας της Ρευματολογίας, αφού, χρησιμοποιώντας βέλτιστες πρακτικές, παρέχει κατεύθυνση ως προς τα στάδια της φαρμακευτικής αγωγής που ενδείκνυται να χρησιμοποιείται, για αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παθήσεων, προς όφελος των ασθενών και της υγείας τους. Σημειώνεται ότι η συνολική, φαρμακευτική δαπάνη για την αντιμετώπιση των τριών αυτών παθήσεων ανέρχεται στα 7-8 εκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο.

Το Πρωτόκολλο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για εύκολη χρήση από όλους τους γιατρούς της ειδικότητας της Ρευματολογίας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.


Ταυτόχρονα, πέραν της δημιουργίας Πρωτοκόλλου για τη θεραπεία των συγκεκριμένων παθήσεων, το Υπουργείο Υγείας ικανοποίησε άλλα δύο πάγια αιτήματα των ρευματοπαθών, τα οποία έχουν ως ακολούθως:

(1)   Οι ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, να συνεχίσουν με το ίδιο φάρμακο και τα βιοπαρόμοια (biosimilars) φάρμακα να χρησιμοποιούνται μόνο στους νέους ασθενείς που για πρώτη φορά θα λάβουν βιολογικούς παράγοντες, και

(2)   Τη διεύρυνση της σύνθεσης της Επιτροπής Φαρμάκων με τη συμμετοχή Ειδικού Ρευματολόγου στην Επιτροπή. Η διεύρυνση της Επιτροπής αποτελεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2014, μετά από σχετική πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος, πέραν του Ειδικού Ρευματολόγου, εισηγήθηκε και τη συμμετοχή Ογκολόγου και Ειδικού Νευρολόγου στην εν λόγω Επιτροπή, καθώς και πολλές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της, με σκοπό να καταστεί πιο αποτελεσματική και να λειτουργεί με διαφάνεια. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και με την αξιολόγηση των ακριβών θεραπειών από τη νεοσυσταθείσα υπηρεσία Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) και με την υιοθέτηση Ειδικών Συμφωνιών Εισδοχής (ΜΕΑs), η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες θα γίνει ευκολότερη και με χαμηλότερο κόστος για το κράτος.

_________________