9/2/15

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για τις τιμές των καυσίμων και των βασικών καταναλωτικών αγαθών

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για τις τιμές των καυσίμων
και των βασικών καταναλωτικών αγαθών


Τη μη ικανοποίησή του από το ύψος των τιμών των καυσίμων και των βασικών καταναλωτικών αγαθών, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνάντησής του στο Υπουργείο με τον Πρόεδρο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Νικόλα Χατζηγιάννη, ο κ. Λακκοτρύπης κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές τιμές των καυσίμων και των βασικών προϊόντων, τόνισε πως δεν είναι δυνατό να «βλέπεις σε κάποια καταναλωτικά αγαθά τις τιμές να ανεβαίνουν όταν ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων και να μην τις βλέπεις να πέφτουν όταν πέφτουν οι τιμές των καυσίμων. Σε ό,τι αφορά τα πετρελαιοειδή, το έχω πει κατ’ επανάληψη και στη Βουλή, ότι θα πρέπει να διορθωθεί το πλαίσιο της αγοράς για να υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός τόσο στο χονδρικό όσο και στο λιανικό εμπόριο».

Ερωτηθείς αν είναι δικαιολογημένες οι σημερινές τιμές πώλησης των πετρελαιοειδών, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι στη διαμόρφωσή τους υπάρχουν χρονοδιαφορές, με το Υπουργείο να εξετάζει συνεχώς τόσο τις λιανικές τιμές όσο και τις εισαγωγές των καυσίμων. «Όποτε έχουμε κάποιο καινούργιο φορτίο ελέγχουμε τα τιμολόγια και ό,τι άλλο χρειάζεται, για να δούμε αν δικαιολογούνται οι τιμές αυτές. Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει να επιλύσει το Υπουργείο σε ό,τι αφορά παρατηρήσεις από τον Γενικό Ελεγκτή – δουλεύουμε πάνω σε αυτά.

Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω για το θέμα των τιμών των καυσίμων είναι ότι από τη στιγμή που είναι ελεύθερη η αγορά, θα πρέπει ο καταναλωτής να ψάξει τις φθηνότερες τιμές, τα φθηνότερα πρατήρια και να επιβραβεύσει εκείνους που του προσφέρουν είτε την καλύτερη τιμή είτε την καλύτερη υπηρεσία».

Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «οι τιμές στα διάφορα προϊόντα οφείλουν να ακολουθήσουν τις πτωτικές τιμές των καυσίμων διεθνώς, στον βαθμό βεβαίως που επηρεάζονται από αυτές,για παράδειγμα σε σχέση με τις εισαγωγές και τη μεταφορά προϊόντων, όπως ζωοτροφές».