2/2/15

Εναρκτήρια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα


Εναρκτήρια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Αλέξη Τσίπρα


Φίλε κ. Πρωθυπουργέ,
Eκ μέρους, όχι μόνο της Κυβερνήσεως, αλλά και ολοκλήρου του κυπριακού λαού εκφράζω τη βαθύτατη ικανοποίηση για την εδώ παρουσία σας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Φίλε κ. Πρωθυπουργέ σας καλωσορίζω και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή που αναλάβατε σε μια εξίσου δύσκολη και για την Ελλάδα, περίοδο.

Η επίσκεψη αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το γνωστό και ειλικρινές σας ενδιαφέρον, αλλά και τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδος προς το κυπριακό κράτος και ειδικότερα προς τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, είχαμε την ευκαιρία μέσα από ένα ανοικτό και ειλικρινή διάλογο να επαναβεβαιώσουμε πως δύο Κυβερνήσεις πως στρατηγικό στόχο έχουν την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

Μια λύση, βέβαια, που θα βασίζεται πάντοτε στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου το 2014 και αναρίθμητων αποφάσεων του ΟΗΕ που προβλέπουν ως ορθή μετεξέλιξη του σημερινού κυπριακού κράτους, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία και μια και μόνη ιθαγένεια.
Συμφωνήσαμε σε θέματα συντονισμού των προσπαθειών μας για αντιμετώπιση των τελευταίων προκλήσεων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ο οποίος θα δημιουργεί τις προοπτικές θετικής κατάληξης.

Μέσα από το διάλογο που είχαμε επαναβεβαιώθηκε η σταθερή και συνεπής θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία περνούν μέσα από το Κυπριακό και πως η ελληνοτουρκική συνεργασία δεν μπορεί να συνυπάρξει με προκλήσεις και δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως τόσο η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συνειδητοποιήσουν πως ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν κανενός τα δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν γίνονται προσχηματικά για τα αυτονόητα.

Και εις αυτό το σημείο θα ήθελα να επαναλάβω προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου και προς την Τουρκία πως το αυτονόητο είναι ότι οι υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι βεβαίως μετά τη λύση τα έσοδα από την αποκλειστική εκμετάλλευση ή την εκμετάλλευση θα είναι προς όφελος του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

Η ενέργεια αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο που θα οδηγήσει σε μια συνολική επίλυση του Κυπριακού που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Κοινή ήταν η θέση πως με τη συνεργασία και άλλων Ευρωπαίων εταίρων επιδίωξη μας θα είναι η βελτίωση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που στις προτεραιότητες της θα έχει σαν στόχο πολιτικές ανάπτυξης, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Junker.

Κοινή εξάλλου ήταν η θέση πως, πέραν από τις πολιτικές ανάπτυξης, προκειμένου να επιτύχουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαών μας, απαραίτητη κρίνεται και η εφαρμογή των αναγκαίων για την κάθε χώρα μεταρρυθμιστικών πολιτικών.

Συμφωνήσαμε ακόμα στην καθιέρωση ενός συνεχούς διαλόγου προς περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων μεταξύ μας σχέσεων, αλλά και ενίσχυσης του συντονισμού προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Φίλε, κ. Πρωθυπουργέ, σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη δύσκολη αποστολή σας και βεβαίως προσδοκώ στη μεταξύ μας άριστη και στενή συνεργασία.