16/2/15

Αντιπροσωπεία της Βουλής θα συμμετάσχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ

Αντιπροσωπεία της Βουλής θα συμμετάσχει στις εργασίες
 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ


Οι Βουλευτές, κ.κ. Σοφοκλής Φυττής, Κυριάκος Χατζηγιάννη και Ανδρέας Καυκαλιάς, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Α.ΟΑΣΕ), μεταβαίνουν αύριο στη Βιέννη για να συμμετάσχουν στις εργασίες της 14 ης Χειμερινής Συνάντησης της Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18 και 20 Φεβρουαρίου 2015. Την αντιπροσωπία συνοδεύουν η Πρώτη Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, κα Μαρίνα Αδαμίδου, και η Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων, κα Ελένη Γεωργίου.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης θα πραγματοποιηθεί το Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ του ΟΑΣΕ, στο οποίο μετέχουν αντιπροσωπίες από τα Κοινοβούλια των έξι χωρών εταίρων του Οργανισμού (Αίγυπτος, Αλγερία, Ιορδανία, Ισραήλ, Μαρόκο και Τυνησία).                                      

Θα πραγματοποιηθούν επίσης τόσο χωριστές όσο και κοινές συναντήσεις των τριών Επιτροπών της Συνέλευσης - Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα παρουσιαστούν προσχέδια εκθέσεων ενόψει της επόμενης Ετήσιας Συνόδου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, η οποία σηματοδοτεί την 40ή επέτειο από την υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και θα λάβει χώρα στη φιλανδική πρωτεύουσα τον προσεχή Ιούλιο.

Θα συζητηθούν επίσης η διασυνοριακή ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή του ΟΑΣΕ, η συνεργασία για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και μείωση των περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων στην ίδια περιοχή, καθώς και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων. Εξάλλου, σε κοινή συνάντηση των Επιτροπών, θα συζητηθεί, ως ειδικό θέμα, «Η απάντηση του ΟΑΣΕ στην κρίση εντός και γύρω από την Ουκρανία».

Ο κ. Φυττής θα πάρει, τέλος, μέρος σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν το Προεδρείο και οι επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών της Συνέλευσης.

T η Χειμερινή Συνάντηση θα προσφωνήσουν η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αυστρίας, κα Doris Bures , o Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ, Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Ivica Dacic και o Πρόεδρος της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, κ. Ilkka Κ anerva .
________________