22/1/15

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας για τις εξελίξεις με την εταιρεία Total

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας για τις εξελίξεις με την εταιρεία Total

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε, σήμερα, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις αναφορικά με την εταιρεία Total, αδειούχα στα Τεμάχια 10 και 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ενέργειας, ο οποίος με έχει ενημερώσει αναλυτικά για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις προθέσεις της εταιρείας Total σε σχέση με τη διενέργεια σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω και να υπογραμμίσω εμφαντικά είναι ότι οι όποιες προσδοκίες υπάρχουν για τα ενεργειακά αποθέματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι συμβατές με την επιβεβαίωση των πραγματικών δεδομένων. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε απογοήτευση, δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε δημιουργία ενός κλίματος αρνητικού γύρω από τις ενεργειακές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ήδη υπάρχουν επαρκή ενεργειακά αποθέματα στο κοίτασμα «Αφροδίτη», τα οποία είναι αρκετά για να καλύψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ανάγκες της Κύπρου και ακόμα και με εξαγωγικό προορισμό. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο είναι – οι ειδικοί γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς και το έχουν αναφέρει επανειλημμένα – ότι στη διαδικασία σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν αρκετές φορές για να υπάρξει αποκάλυψη των πραγματικών δεδομένων. Αυτό έγινε στην περίπτωση της Νορβηγίας, αυτό έγινε στην περίπτωση του Ισραήλ.

Πρέπει ακόμα να συνεκτιμάται το γεγονός ότι στη διεθνή αγορά πετρελαίου έχουμε πτώση των τιμών και αυτό επηρεάζει όλες τις εταιρείες, όχι μόνο την Total, αλλά όλες τις εταιρείες, όλες τις πολυεθνικές, όλους τους κολοσσούς που ασχολούνται με τη διενέργεια σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Σημασία έχει – και δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής κανενός – ότι η Κύπρος είναι ήδη στον ενεργειακό χάρτη, ότι κι’ αν σημαίνει αυτό. Και σημαίνει πολλά. Και γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά και γεωπολιτικά. Αυτό ενισχύει τα ισχυρά ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο. Ενισχύει τις δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής.

Και, τέλος, να πω ότι για μια ακόμα φορά είμαστε υποχρεωμένοι να διακηρύξουμε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ μας είναι αδιαπραγμάτευτα και ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τον διεθνή νόμο, τη διεθνή Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του ’82 και τους εθιμικούς κανόνες δικαίου που διέπουν το θαλάσσιο δίκαιο».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε: «Όπως έχει πει και ο Πρόεδρος, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση. Τον ενημέρωσα, ακριβώς, για τους λόγους για τους οποίους η Total προτίθεται ή κοιτάζει τις επιλογές της για αποχώρηση από την κυπριακή ΑΟΖ. Οι λόγοι είναι γεωλογικοί, γεωφυσικοί και οικονομικοί και, βεβαίως, ανταλλάξαμε απόψεις με τον Πρόεδρο για τη συνέχεια των δραστηριοτήτων μας.

Αναφέρθηκε σε κάποιες από αυτές. Για παράδειγμα, επικεντρωνόμαστε στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο Τεμάχιο 12, ενώ προχωρά και η ερευνητική δραστηριότητα στο Τεμάχιο 9 με τη γεώτρηση «Αμαθούσα», όπου αναμένουμε τις επόμενες βδομάδες να έχουμε και εκεί το αποτέλεσμα.

Συμφωνώ με τον Πρόεδρο ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Αυτού του είδους οι εξελίξεις είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Δηλαδή, αποτυχημένες γεωτρήσεις ή μη εξεύρεση υδρογονανθράκων, είναι περισσότερο ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Ακόμη και προχθές είχαμε την εταιρεία Noble να ανακοινώνει αποτυχημένη γεώτρηση στον Κόλπο του Μεξικού.

Από την άλλη, δεν πρέπει να διατηρούμε υπέρμετρες προσδοκίες. Θα πρέπει οι προσδοκίες μας να βασίζονται πάνω στα δεδομένα, όπως αυτά δημιουργούνται με τις γεωλογικές επισκοπήσεις, τις γεωτρήσεις ή τα σεισμογραφικά που προχωρούν οι εταιρείες να διεκπεραιώνουν».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ περί πολιτικής διάστασης στην πρόθεση της Total να αποχωρήσει από την Κύπρο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Χθες το απόγευμα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, ακριβώς, για το ίδιο θέμα που συζητήσαμε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής. Εκεί παραθέσαμε όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το θέμα είναι γεωλογικό και οικονομικό και όχι γεωπολιτικό. Αν έχει οποιοσδήποτε άλλος οποιαδήποτε στοιχεία που καταδεικνύουν το αντίθετο ας τα παραθέσει. Εμείς παραθέσαμε χθες ξεκάθαρα τα στοιχεία, ένα εκ των οποίων ότι η παρουσίαση που μας έγινε από την εταιρεία γι’ αυτή την εξέλιξη έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε στις 3 Οκτωβρίου».

Σε ερώτηση κατά πόσον υπήρξε κάποια εξέλιξη σχετικά με την πρόθεση της Αιγύπτου να αγοράσει κυπριακό φυσικό αέριο, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Αυτή τη στιγμή, εξήγησε, «είναι σε τεχνικό επίπεδο και ευελπιστούμε ότι θα εξελιχθούν σε εμπορικές διαπραγματεύσεις, ώστε να καταλήξουμε και στην εμπορική πτυχή του θέματος. Το ίδιο ισχύει και για την Ιορδανία, εν αναμονή της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από πρόσκληση του Βασιλιά της χώρας».

Ερωτηθείς αν στις διαπραγματεύσεις με την Total συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο ερευνητικό της πρόγραμμα, ενδεχομένως έως ότου αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση και με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, ο Υπουργός Ενέργειας επισήμανε: «Είχαμε αρκετές συζητήσεις από τον Σεπτέμβριο γι’ αυτό ακριβώς το θέμα. Θα δούμε και στη συνέχεια, πρέπει όμως να τονίσω ότι θα πρέπει οτιδήποτε μπορεί να γίνει να είναι μέσα στα πλαίσια του Νόμου, των κανονισμών, και να είναι και προς το συμφέρον του Κράτους. Το ενδεχόμενο μιας διευθέτησης αυτή τη στιγμή είναι απομακρυσμένο».

Κληθείς να αναφερθεί τέλος στην αξία της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Έχουμε κάποιες ενδείξεις, αλλά δεν θα ήθελα να αναφερθώ. Είναι κι’ αυτές, όπως κάθε άλλη συμφωνία στο θέμα των υδρογονανθράκων, συνδεδεμένες με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Άρα, ότι σας πω σήμερα μπορεί να μην ισχύει αύριο. Έχουμε κάποιες προθέσεις, στόχους και ενδείξεις, τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια, αναλόγως των διαπραγματεύσεων».