12/1/15

Υπουργός Υγείας: Αχρείαστη η απεργία αφού όλα τα προβλήματα που έθεσε η ΠΑΣΥΚΙ έχουν επιλυθεί ή δρομολογηθεί

Υπουργός Υγείας: Αχρείαστη η απεργία αφού όλα τα προβλήματα
που έθεσε η ΠΑΣΥΚΙ έχουν επιλυθεί ή δρομολογηθεί


Επιλυμένα ή δρομολογημένα προς επίλυση είναι όλα τα θέματα που τέθηκαν από τους κυβερνητικούς ιατρούς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.), όπως τα μέλη της προχωρήσουν στην πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 21 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Πατσαλής την χαρακτήρισε αχρείαστη, αφού και τα τέσσερα θέματα που η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. εγείρει ως πρωταίτιο, έχουν δρομολογηθεί προς επίλυση ή έχουν επιλυθεί. «Θεωρώ αχρείαστη την απεργία γιατί θα μπορούσαμε να καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου για να επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα της υγείας, παρά να επανερχόμαστε σε θέματα που έχουν τεθεί και είτε έχουν επιλυθεί είτε οδεύουν προς επίλυση», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Όπως είπε ο κ. Πατσαλής, «για το πρώτο θέμα, αυτό της υπερωριακής αποζημίωσης των κυβερνητικών ιατρών για το 2014, εγκρίθηκε πρόσθετο κονδύλι ύψους 800 χιλιάδων ευρώ, το μέγιστο που μπορούσε να εγκριθεί. Εάν το κονδύλι αυτό δεν απορροφήθηκε ή δεν απορροφήθηκε εξολοκλήρου, δεν είναι κάτι, νομίζω, το οποίο πως βαραίνει το Υπουργείο Υγείας».

Κατά δεύτερο, συνέχισε ο Υπουργός, ζητήθηκε η   αποπαγοποίηση θέσεων προαγωγής Διευθυντών Κλινικών και Βοηθών Διευθυντών Κλινικών. «Η Κυβέρνηση, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, έχει εγκρίνει την αποπαγοποίηση όλων αυτών των θέσεων για τους ιατρούς. Το θέμα βρίσκεται τώρα ενώπιων της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Κατ’ επέκταση θεωρώ ότι το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση έχουν υλοποιήσει τη δέσμευσή τους και αυτό το αίτημα».

Το τρίτο θέμα, το θέμα της μοριοδότησης των εκτάκτων, γίνεται στη βάση μιας νομοθεσίας και μιας διαδικασίας, η οποία ακολουθείται, πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας. «Προσπάθεια γίνεται ούτως ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα έχουν οι έκτακτοι, αλλά υπογραμμίζω πως δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις νόμιμες διαδικασίες και να προσφέρουμε συμβόλαια διαφορετικά από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Νέα συμβόλαια θα μπορούν να προσφερθούν μόνο μετά την αυτονόμηση, όπου θα αλλάξει το νομικό καθεστώς των νοσηλευτηρίων».

Τέταρτο, αναφορικά με τις υπερωρίες των γιατρών για το 2015, ο Φίλιππος Πατσαλής υπενθύμισε την πρόταση πάνω στην οποία Υπουργείο Υγείας και ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. συμφώνησαν και η οποία προνοεί όπως πρόσθετο κονδύλι ύψους 3εκ. ευρώ (πλέον των 6εκ. ευρώ που ήδη υπάρχουν στους προϋπολογισμούς), δοθεί στους κυβερνητικούς ιατρούς με σκοπό την κάλυψη των υπερωριών τους για το 2015 μέσα από ένα νέο σύστημα που προτείνει η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. «Είχαμε κατά τις συναντήσεις μας με την ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. συμφωνήσει ότι το Υπουργείο Υγείας θα προσφέρει κονδύλι ύψους 3εκ. ευρώ επιπρόσθετα των 6εκ. ευρώ για την κάλυψη των υπερωριών των κυβερνητικών ιατρών για το 2015. Η διάθεση του κονδυλίου για τις υπερωρίες θα γίνει μέσα από ένα πλάνο το οποίο η ίδια η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. έχει κτίσει με τη βοήθεια του οίκου Deloitte . Αυτό το πλάνο μάς δόθηκε προ ημερών και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών για να εξεταστεί και να εγκριθεί».

Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε μέσα από αυτή την οικονομική κρίση και μέσα από τα πολλά προβλήματα που ήδη υπάρχουν με ένα πολύ ικανοποιητικό τρόπο, σημείωσε ο κ. Υπουργός. «Τις επόμενες μέρες θα είμαι στη διάθεση της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.. Καλώ τους κυβερνητικούς ιατρούς σε νέα συνάντηση στις 19 Ιανουαρίου, για να δούμε ένα προς ένα και ξανά τα θέματα αυτά. Θέλω να πιστεύω ότι με τους κυβερνητικούς γιατρούς είμαστε στην ίδια ομάδα. Μπορούμε να έχουμε συναίνεση και λύση στα προβλήματά τους, τα οποία επαναλαμβάνω έχουν ήδη επιλυθεί ή δρομολογηθεί. Καλώ εκ νέου την ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. σε διάλογο για να συζητήσουμε ξανά ό,τι τους απασχολεί».

Αναφορικά  με τα πολλά άλλα προβλήματα της υγείας που αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί γιατροί, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με συναίνεση και με σύνεση στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ούτως ώστε να επιλυθούν αυτά τα διαχρονικά προβλήματα και για τους γιατρούς και για τον κόσμο. «Αυτά τα προβλήματα, τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την υγεία, είναι ένας αγώνας δρόμου μεταξύ της κατάρρευσης του υφιστάμενου συστήματος και της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας και των αυτονομήσεων. Εάν δεν προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι τα προβλήματα αυτά θα επιλυθούν ένα-ένα ή από μόνα τους», σημείωσε ο κ. Πατσαλής.

------------------